26 juli 2018

5 tips om beter om te gaan met stress

Stress, we kennen het allemaal. Stress ontstaat door spanningen, vervelende situaties en de druk die we in ons dagelijks leven ervaren. Hierdoor kunnen we ons gejaagd, gefrustreerd of angstig voelen. In een stresssituatie geven de hersenen een signaal aan de bijnieren, de bijnieren gaan vervolgens stresshormonen (= adrenaline, noradrenaline en cortisol) vrijgeven in het lichaam. 

Hersen-darm-as

Onze darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden, in wetenschappelijke artikels spreekt men over de hersen-darm-as . Dat betekent dat het welbevinden van zowel je darmen als je hersenen, invloed hebben op elkaar. Stress vormt een grote prikkel op de hersen-darm-as, met darmklachten tot gevolg. 

Opvlamming bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Bij een stresssituatie krijgen de hersenen een signaal dat er een probleem is en ze willen dit probleem oplossen. Maar dit kost energie, energie die ze voornamelijk uit de darmen halen. Dit heeft als gevolg dat de darmen tijdens de vertering energie zullen sparen,  de doorbloeding  vermindert en minder slijmstoffen produceert, om te kunnen reageren in zulke stresssituaties. 

Zowel mensen met als zonder IBD zullen buikpijn ervaren. Door deze toestand zal je je onder andere moe gaan voelen en mogelijk last hebben van diarree. Bij overmatige stress hebben personen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa last van opvlamming van de ontsteking.

Tips om stress te verminderen

In dit artikel wil ik je tips aanreiken om beter met stress te kunnen omgaan.

1. Yoga

Onbewust ademen we vaak oppervlakkig waardoor er niet genoeg zuurstof in de longen geraakt. Tijdens yogaoefeningen word je gedwongen om te letten op je ademhaling en word je je bewust van je lichaam en geest.

Persoonlijk vind ik yoga zalig omdat ik dan echt FOCUS op MIJN lichaam, je wordt bewust van jezelf en je geest komt tot rust. Door de fysieke inspanning ontspant het lichaam en je stretcht al je spieren.

Via internet/ boeken/ ...kan je allerhande tips en tricks vinden die voor jou werken, persoonlijk doe ik graag  deze yoga-oefening omdat die specifiek gericht is op darmklachten.


2. Meditatie

Bij meditatie maak je je hoofd leeg,  vermindert de aanmaak van stresshormonen, zal je hartslag en bloeddruk verlagen en kan je lichaam kalmeren en herstellen. Meditatie begint ook hier bij een goede ademhaling. In het begin is het moeilijk om deze ademhaling en de focus erop vol te houden maar dat zal steeds beter gaan. 

Een oefening die voor mij werkt is als volgend: je ligt met je rug plat op je yogamat, armen en benen liggen ontspannen naast je en je focust op je ademhaling. Eens je je ademhaling onder controle hebt, beeld je je in dat je zorgen/ bezorgdheden/ bekommernissen aan de linkerkant van je oor staan. Doorheen je oren stroomt een waterval van links naar rechts, je laat je zorgen meenemen door de stroom van de waterval. Eens de waterval aan de rechterkant van je oor is laat je de zorg los. Je beeld je in dat je zorgen worden meegenomen door de stroom. 

Een andere meditatietechniek die ik graag gebruik is dat je met je rug plat op je yogamat ligt en je jezelf voorstelt dat je op een leuke plek bent. Stel je een onrealistisch scenario voor en laat je fantasie de vrije loop. Zo kan je bvb een dolfijn zijn die zwemt langs de eilanden van Hawaï. Deze oefening kan ook al zittend of zelfs rechtstaand beoefend worden.


3. Wandelen in de natuur

Voor mij is er niets zaliger dan een wandeling aan zee, langs het water. Maar ook wandelen in de bossen doet me enorm deugd. Wandelen in de natuur zorgt dat je beter ademt en dus krijg je niet alleen zuivere lucht binnen, je bloedsomloop verbetert ook. Andere voordelen van wandelen is dat spanningen in je lichaam verdwijnen en de spieren/gewrichten worden soepeler. 

Laatst heb ik in mijn eentje een lange wandeling gemaakt doorheen het prachtige landschap van Hoegaarden, het helpt me om mijn gedachten op een rijtje te zetten en te ontspannen, moet je zeker eens proberen! Via deze  link  vind je inspiratie voor leuke wandelroutes.


4. Sporten 

De fysieke voordelen van sporten kennen jullie, maar ook mentaal kan je je lichaam een positieve boost geven door te sporten. Als je gaat sporten dan breek je het stresshormoon (=cortisone) af en komt het gelukshormoon (=endorfine) vrij. Ook andere hormonen en neurotransmitters zoals serotonine en dopamine komen vrij waardoor je een gevoel van gelukzaligheid en blijheid zal ervaren.

Stress wordt vaak veroorzaakt door gepieker, dit gepieker doorbreek je tijdens het sporten en het gewichtsverlies zorgt dan weer voor meer zelfvertrouwen. 

IBD-patiënten ondervinden vaak pijn in de spieren en gewrichten. Bij het sporten gebruik je je spieren en worden ze sterker met minder pijn als gevolg. Iedereen moet voor zichzelf aanvoelen wat kan qua sport. Luisteren naar je lichaam is de boodschap. 

Duursporten zoals lopen en fietsen zijn heel goed. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopen de meest efficiënte manier van sporten is om stress te verminderen (zie blogartikel) maar kies vooral een sport die je leuk vindt, op die manier houd je het gemakkelijker vol.


5. Positieve mindset

Niet gemakkelijk maar je moet je denkpatroon veranderen. Neem problemen licht op en maak ze klein, leer relativeren. Verkeer je bijvoorbeeld in een situatie die je stress bezorgd, probeer jezelf voor te houden dat niets voor altijd is. 

Zet je eigen geluk op de 1ste plaats, neem écht tijd voor jezelf, doe de dingen waar je echt van houdt en neem je rust en ontspanning. Plan voor jezelf bewust momenten van rust in, dit kan bijvoorbeeld een kwartiertje dutten zijn of één van bovenstaande tips om stress te verminderen. De basis van stressreductie is voldoende slapen. Het is aangewezen dat je minstens 8uur slaapt. Een planning opstellen kan voor jou misschien helpen om rust te vinden. Zorg ook voor tegengewicht, namelijk dat er dagen zijn dat je helemaal niets moet doen, dat je kan doen waar je maar zin in hebt. 

Recent heb ik in een situatie gezeten die lang bleef aanslepen en die me veel stress gaf. Het heeft me tijd en moeite gekost om voor mezelf op te komen en de negatieve gedachten aan de kant te zetten. Deze situatie heeft veel invloed gehad op mijn darmen, met veel pijn als gevolg. Maar dankzij yoga en andere tips die je in dit artikel kan vinden voel ik me nu veel beter. Het is essentieel dat je leert omgaan met stress, anders is een stresssituatie nefast voor je darmen. Stress heeft veel impact op een IBD-patiënt en kan leiden tot een opstoot, stress mag je dus zeker niet minimaliseren. Probeer goed je lichaam aan te voelen want jij kent jezelf het best.  

En dan nu, neem die tijd voor jezelf!

5 tips om beter om te gaan met stress

Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!

Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!

18 juli 2019

JA, ik wil sterke en slanke armspieren!

Waarom zumba een leuke work-out is!

Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!

4 juni 2019

Lees meer

Sporten en ziek zijn

Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.

26 februari 2019

Lees meer

Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!

Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!

13 december 2018

Lees meer

Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!

Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.

8 november 2018

Lees meer

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!

5 oktober 2018

Lees meer

Start je dag goed met deze stretching

Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.

11 september 2018

Lees meer

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.

2 juli 2018

Lees meer

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!

14 juni 2018

Lees meer

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!

19 mei 2018

Lees meer

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!

20 april 2018

Lees meer

Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!

In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.

28 maart 2018

Lees meer

4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)

Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.

11 maart 2018

Lees meer

2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen

Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!

2 maart 2018

Lees meer

4 manieren om je dag goed te starten

Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.

4 januari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x