7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Sporten = genezing

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. De afgelopen tijd voelde ik me niet zo goed omwille van een opstoot van de colitis. Die duurt nu al enkele maanden maar het gaat intussen al een stuk beter! Hierdoor heb ik het sporten even achterwege moeten laten en dat vond ik best erg. Hetgeen ik het meest gemist heb, was het gelukzalige gevoel dat je krijgt tijdens en na een sportprestatie. 

Nu voel ik me intussen beter en probeer ik het sporten terug op te bouwen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat sporten een manier van genezing is. Ook mijn proffen moedigen me aan om te sporten, dat is logisch want sporten heeft zoveel voordelen.

Voordelen van sporten

 • Door te sporten maak je je even los van het dagelijkse leven waardoor je je rustiger en gelukkiger zal voelen.
 • Je hebt meer energie en meer zelfvertrouwen met als gevolg een schitterende uitstraling! :D 
 • Gelukshormonen serotonine en endorfine komen vrij. Deze zorgen niet enkel voor een goed humeur, ze hebben ook een kalmerend en pijnstillend effect. Door dit ontspannende effect kan je beter je hoofd leegmaken. Met een leeg hoofd kun je daarna weer helder denken en nieuwe inzichten opdoen. 
 • Bewegen zorgt voor een betere bloedsomloop, goede bloeddruk en een vlottere spijsvertering.
 • Minder kans op diabetes, hoge cholesterol en overgewicht.
 • Je hebt sociaal contact (wanneer je kiest voor een teamsport of sportmaatje).
 • Door de inspanning zal je lichaam 's nachts beter willen uitrusten. Door het sporten ben je moe en heb je minder stress waardoor je beter zal slapen.

Sporten vraagt doorzettingsvermogen. Ik raad jullie dan ook om een sport te zoeken die het beste bij je past, een sport die je graag doet en voldoening geeft. Breng ook een regelmaat in je sportpatroon, op die manier kan je het gemakkelijker volhouden.

Om een sport te vinden die bij jou past kunnen deze vragen je alvast op weg helpen. Sport je graag alleen of liever in groep? Binnen of buiten? Hou je van competitie?  Mijn belangrijkste tip als je gaat sporten: overdrijf niet en voel je eigen grenzen aan. Stiekem moet ik toegeven dat dit een valkuil voor me is. Is dit ook herkenbaar voor jullie?


Hoe jezelf motiveren

 1. Hou de gewoonte vast, stel een schema op en doorbreek dit schema niet. Ik heb ook een trainingsschema en dat motiveert me enorm. Je kan bijvoorbeeld als doel stellen: 'elke donderdag ga ik fitnessen' en hou je er dan ook aan. 
 2. Begin klein en bouw langzaam op. Trek je op aan de vooruitgang die je maakt, hoe klein die ook is. Let op dat je je lichaam niet gaat overbelasten want dat eindigt met blessures.
 3. Dwing jezelf om te gaan sporten. Eens je jezelf zover hebt gekregen heb je al een kleine prestatie op zich geleverd. Ik had afgelopen week ook geen zin om naar de zumba te gaan. Mijn zetel voelde zo knus en warm, maar eens ik er was heb ik zo genoten van het bewegen.
 4. Vind je het moeilijk om je sportgewoonte vol te houden, zoek dan uit waarom. Heb je te weinig tijd? Heb je niet genoeg motivatie? Probeer deze zwakheden te verslaan door ze te benoemen en vervolgens stappen te ondernemen.
 5. Denk aan de leuke aspecten van sporten: sporten is plezier maken, tijd voor jezelf, contact met anderen of je afzonderen met muziek/ genieten van de geluiden van de natuur tijdens bijvoorbeeld een looptraining.
 6. Zoek een sportmaatje! Julie motiveren en inspireren elkaar, ook als het even tegen zit en bovenal kan het enorm leuk zijn. 
 7. Als je sport dan bouw je spieren op waardoor je zal bijkomen in gewicht. Klamp je dus niet vast aan dat cijfer op de weegschaal. Kijk eerder naar je vooruitgang:  'vandaag kan ik 1 kg extra optillen' , of hoeveel keer kan je jezelf opdrukken bij push-ups of hoeveel kilometer je kan lopen. Door je te focussen op de vooruitgang blijf je gemotiveerd om te blijven doorgaan.

Ik vind sporten een moment van tijd voor mezelf, een ik moment om te ontstressen. Ik zie het ook als een investering in mijn lichaam en geest. Niet enkel voor nu maar ook voor in de toekomst. Mijn doel is om mijn lichaam zo lang mogelijk fit en gezond te houden want je hebt er immers maar één! :D 

Afbeeldingen: Pinterest.com
                          Giphy.com 
                          theodysseyonline.com

05 oktober 2018

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x