13 december 2018
Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!
Zoals jullie wel of niet weten ben ik gestart met een trainingsschema! De buikspiertraining konden jullie reeds lezen in een ander blogartikel. Mijn trainingsschema heeft een dagelijkse basis aan oefeningen, donderdag focus ik specifiek op het lopen.
Denk je dat lopen niets voor jou is? Dat dacht ik ook eerst toen ik er 2 jaar geleden mee begon. Overtuiging nodig? Die geef ik je in dit blogartikel!
Afgelopen donderdag heb ik een nieuw loopdoel bereikt en de euforie is nog steeds aanwezig! Het voelt zo goed om ergens voor te trainen en dan dat doel te behalen waarvoor je gewerkt hebt :D.
Bekomen na een looptraining aan zee.
Samen met mijn vriend die al jaren gepassioneerd bezig is met sport heb ik een trainingsschema opgesteld. Dit schema is gestart op 1 augustus en is opgedeeld in 3 periodes, met 3 tussendoelen en een einddoel in april 2019. Die tussendoelen zijn telkens kleinere doelen die je motiveren om naar toe te streven om dan uiteindelijk je ultieme doel te behalen. Voor mij eindigt dit trainingsschema op 20/04/19. Let wel, zondag = rustdag. Het is essentieel dat je minstens 1 rustdag inbouwt, je lichaam moet de kans krijgen om te herstellen en op die manier kan je er daarna weer volle bak tegenaan gaan.
Ik gebruik de app 'Runkeeper' en daar ben ik erg tevreden van!
Dit was mijn schema tot 20 oktober:
Elke dag:
- Stretchen (ontdek het in dit blogartikel of via YouTube )
- 20 tot 40 rollers (met een trainingswiel)
- 45 seconden tot 60 seconden planken (voor meer uitleg zie dit blogartikel)
- 3 tot 8 push-ups
Op donderdag doe ik:
- 3 tot 7 km lopen aan 7,5 km/uur
Dat betekent dat het uiteindelijke doel is om 7 km te lopen aan 7,5 km/uur. Waarom ik in mijn trainingsschema zet: 3 tot 7 km lopen? Omdat de 3 km voor mij een minimum is dat ik per training moet lopen. Door de afstand of de snelheid telkens op de drijven verbeter je jezelf iedere keer.
Dit loopdoel heb ik behaald op 4 oktober. Mijn loopdoel was: loop 7 km aan 7,5 km/uur. De prestatie die ik behaalde was 7 km gelopen aan 9 km/uur.
Tot en met 20 januari is mijn volgende doel:
Elke dag:
- Stretchen (ontdek het in dit blogartikel of via YouTube )
- 40 tot 60 rollers (met een trainingswiel)
- 60 seconden tot 140 seconden planken (voor meer uitleg zie dit blogartikel)
- 8 tot 14 push-ups
Op donderdag doe ik:
- 7 tot 10 km lopen aan 8 km/uur
Dit doel behaalde ik op 16 november, ik was supertrots dat ik mijn doel had behaald! :D
Maar het wil niet zeggen omdat ik mijn doel éénmalig behaald heb dat mijn trainingsschema voor het lopen erop zit. Integendeel, ik push mezelf om sneller en efficiënter te lopen. Zodat ik het lopen telkens beter kan volhouden en mezelf kan verbeteren.
Zo kan je bijvoorbeeld focussen op snelheid waarbij je een korte afstand loopt.
Mijn uiteindelijke doel dat ik op 20 april wil halen:
Elke dag:
- Stretchen (ontdek het in dit blogartikel of via YouTube )
- 60 tot 80 rollers (met een trainingswiel)
- 140 seconden tot 240 seconden planken (voor meer uitleg zie dit blogartikel)
- 14 tot 20 push-ups
Op donderdag doe ik:
- 5 tot 10 km lopen aan 9 km/uur
Niet elke donderdag lukt het me om te gaan lopen. En dat is oké. Een trainingsschema dient als motiverende leidraad. Voel je je een dag minder goed, dan sla je een keer over of probeer eventueel een andere dag te gaan lopen. Doe vooral waar je je goed bij voelt!
Veel succes ermee!
Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!
Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!
18 juli 2019
Waarom zumba een leuke work-out is!
Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!
4 juni 2019
Sporten en ziek zijn
Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.
26 februari 2019
Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!
Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.
8 november 2018
7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten
Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!
5 oktober 2018
Start je dag goed met deze stretching
Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.
11 september 2018
5 tips om beter om te gaan met stress
Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).
26 juli 2018
Reizen en darmproblemen: tips & tricks
Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.
2 juli 2018
Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!
Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!
14 juni 2018
Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!
Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!
19 mei 2018
Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken
Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!
20 april 2018
Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!
In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.
28 maart 2018
4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)
Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.
11 maart 2018
2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen
Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!
2 maart 2018
4 manieren om je dag goed te starten
Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.
4 januari 2018