19 mei 2018

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Moeilijke vertering en last van gas

Na het toiletbezoek heb ik een momentje van rust nodig. Een korte pauze om te bekomen van de inspanning. Je kan je lichaam hiermee helpen door een juiste houding aan te nemen. In dit artikel kan je tips terug vinden voor een betere vertering en voor wanneer je last hebt van gas. 

Buikpijn is een welgekend probleem bij IBD-patiënten maar ook vele niet-IBD-patiënten kampen regelmatig met buikpijn. Met een goede slaaphouding (of een goede houding wanneer je rust) kan je al heel wat beterschap voelen. Ik ben ervan overtuigd dat de tips in dit artikel je pijn zullen verminderen, als je de posities toepast.

Voor het slapen gaan

Voor het slapengaan raad ik je alvast aan om 2 uur voor je wil gaan slapen niet meer te eten.
Vermijd ook zeker vettig en pikant eten. Dit kan nog lang nawerken in de darmen met als gevolg een slapeloze nacht door de vele krampen.

Heb aandacht voor je hoofd

Een goede houding start met een goede ondersteuning van het hoofd. Maak gebruik van een kussen dat je hoofd 6 tot 9 cm omhoog tilt. Op die manier wordt de spijsvertering bevordert doordat deze houding voorkomt dat het maagzuur terugvloeit naar de slokdarm. Op die manier wordt ook brandend maagzuur verlicht.

De ligging

Dé ligging die jou zal helpen voor een betere vertering is op je linkerzij. Je trekt je benen lichtjes naar je bovenlichaam en je buigt je knieën zodat je in een semi-foetushouding komt te liggen. De armen rusten comfortabel voor je.

Heb je ook last van je rug? Dan is deze houding zeker ideaal voor jou. Door een kussentje te leggen onder de knie verlicht je de rugpijn doordat de rug weinig belast wordt in deze linker-zijligging.

Een andere houding die ook helpt voor de spijsvertering is door met je gezicht naar beneden te gaan liggen. Persoonlijk vind ik deze houding minder aangenaam omdat je dan op de buik ligt en ik het lastig vind om mijn hoofd naar 1 zijde te draaien opdat ik voldoende zuurstof zou krijgen. Als deze houding werkt voor jou, perfect! Maar hou er rekening mee dat deze houding ook nekpijn kan veroorzaken. 

Ideaal is dus op de linkerzij te liggen in semi-foetushouding. Deze houding kan je (als dit goed voelt voor jou) afwisselen met de buikligging.

En dan nu snel een bed opzoeken! Succes ermee!

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!

Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!

18 juli 2019

JA, ik wil sterke en slanke armspieren!

Waarom zumba een leuke work-out is!

Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!

4 juni 2019

Lees meer

Sporten en ziek zijn

Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.

26 februari 2019

Lees meer

Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!

Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!

13 december 2018

Lees meer

Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!

Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.

8 november 2018

Lees meer

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!

5 oktober 2018

Lees meer

Start je dag goed met deze stretching

Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.

11 september 2018

Lees meer

5 tips om beter om te gaan met stress

Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).

26 juli 2018

Lees meer

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.

2 juli 2018

Lees meer

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!

14 juni 2018

Lees meer

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!

20 april 2018

Lees meer

Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!

In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.

28 maart 2018

Lees meer

4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)

Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.

11 maart 2018

Lees meer

2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen

Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!

2 maart 2018

Lees meer

4 manieren om je dag goed te starten

Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.

4 januari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x