2 juli 2018

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Vakantie geeft je een enorme rust, rust die zowel een IBD-patiënt als een niet-IBD-patiënt erg nodig heeft. Vakantie betekent geen dagdagelijkse verplichtingen vervullen, je eigen dagritme bepalen, ontbijten zolang je wilt, lange wandelingen maken in de buitenlucht, afspreken met vrienden en familie,.. Kortom, we ervaren een gevoel van vrijheid. Voor iemand met darmproblemen kan die vrijheid weliswaar iets beperkter aanvoelen.

Het is geen gemakkelijke combinatie, reizen en darmproblemen. Een lange reis maken en je op voorhand al zorgen maken of er onderweg voldoende toiletten zullen zijn. Aankomen op je locatie en meteen het sanitair checken. Je laten gaan aan het buffet en met buikkrampen op bed liggen of een maaltijd eten en nadien diarree à volonté. Herkenbaar? Een IBD-patiënt moet een reislocatie kiezen die 'darmproof' is.

Voor mij gaat mijn colitis en mijn vakantie(verblijf) hand in hand. Er is jammer genoeg geen uit-knop voor je darmen die je kan gebruiken als je op vakantie gaat. 

Locatie kiezen

Een bestemming kies je op basis van  het klimaat, hoelang je wil reizen naar je locatie, hoe lang je op reis wil gaan en hoe jij je vakantie wil invullen. Ben je iemand die graag de geschiedenis van de stad wilt opzoeken of ben je eerder een zonneklopper. Factoren die ieder voor zich moet bepalen.

Als ik een bestemming kies moet ze aangenaam warm zijn (tussen 22-24 graden) en ik wil er mooie plaatsen kunnen ontdekken! Naast comfort is het sanitair erg belangrijk voor mij. Door recensies te lezen en foto's te bekijken kan je een indruk vormen van je verblijf. Dit kan een hotel, caravan, appartement, tent of blokhut zijn. Er is eindeloos veel keuze.

Essentieel is dat je een bestemming kiest op basis van de voedingsgewoonten. Is er toegang tot de Europese keuken?  Kook je liever zelf of ga je voor hotel met buffetvorm? Ik vind een buffet erg leuk maar achteraf zit ik veel op het toilet omdat je niet helemaal weet wat je eet, met diarree en buikrampen als gevolg. Gelukkig wordt er in hotels en restaurants steeds meer aangegeven welke producten er aanwezig zijn in een gerecht. 

Wat moet zeker in de reiskoffer van IBD-patiënten

 • Reisapotheek
  • Allereerst voldoende voorraad van de vaste medicatie die je als IBD-patiënt dient in te nemen. 
  • Medicatie die ik altijd bij me heb is iets tegen de diarree , misselijkheid en pijnstillers. Diarree is een veel voorkomend probleem bij IBD-patiënten, zeker op vakantie. maar constipatie kan ook optreden. Eveneens een laxeermiddel voorzien is een goed idee.
  • EHBO-kit met compressen, windel en een ontsmettingsmiddel.
  • Algemeen basismedicatie: iets tegen reisziekte, voorbehoedsmiddel, muggenwerend middel
  • Zonnecrème, aftersun en blarenpleisters zijn een must.
  • Een document waarin je in het Engels vermeldt aan welke ziekte je leidt, de behandeling, allergieën en je bloedgroep. Dit kan nuttig zijn in noodgevallen.
 • Wc-papier
  • Ik heb op vakantie steevast een rol wc-papier bij me. Vooral als je verblijft op een camping of op een plek waar minder basisvoorzieningen zijn. Ook al verblijf je op een hotel, een wc-rol komt altijd van pas, bvb bij een lange daguitstap in de natuur.
 • Voor stomapatiënten: voldoende voorraad van stomamateriaal.

Op vakantie 

 • Voldoende waterdrinken. 
  • Als je veel last hebt van diarree moet je dit vochtverlies aanvullen, bij warme temperaturen  ga je ook meer zweten. Extra water drinken is dus noodzakelijk.
 • Neem altijd een pakje papieren zakdoeken mee.
  • Als je een uitstap gaat maken ben je niet altijd in de mogelijkheid een wc-rol mee te nemen. Voorzie daarom enkele papieren zakdoekjes, dit neemt geen plaats in en kan je gemakkelijk meenemen.
 • Let op wat en waarje eet.
  • Kies een betrouwbaar restaurant dat er degelijk uit ziet en ga voor maaltijden die veilig zijn voor jou. Soms lijkt een gerecht veilig maar informeer je altijd naar wat er precies in zit. Op die manier komen je darmen voor minder verassingen te staan.  Vermijd ook te vettig of pikant eten.
 • Rustvoldoende.
  • Allicht wil je allerlei uitstappen maken tijdens je vakantie, zorg echter ook dat je voldoende rust neemt tijdens je vakantie. Gun je lichaam de tijd om op krachten te komen zodat je nadien weer tegenaan kan gaan.

Fijne vakantie!

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!

Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!

18 juli 2019

JA, ik wil sterke en slanke armspieren!

Waarom zumba een leuke work-out is!

Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!

4 juni 2019

Lees meer

Sporten en ziek zijn

Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.

26 februari 2019

Lees meer

Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!

Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!

13 december 2018

Lees meer

Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!

Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.

8 november 2018

Lees meer

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!

5 oktober 2018

Lees meer

Start je dag goed met deze stretching

Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.

11 september 2018

Lees meer

5 tips om beter om te gaan met stress

Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).

26 juli 2018

Lees meer

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!

14 juni 2018

Lees meer

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!

19 mei 2018

Lees meer

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!

20 april 2018

Lees meer

Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!

In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.

28 maart 2018

Lees meer

4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)

Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.

11 maart 2018

Lees meer

2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen

Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!

2 maart 2018

Lees meer

4 manieren om je dag goed te starten

Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.

4 januari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x