18 juli 2019
Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!
Vind je het ook moeilijk om als colitis ulcerosa of Crohn patiënt je mannetje te staan?
Zelf voel ik dat ik niet sterk ben in mijn armen. Dat ondervind ik als ik bijvoorbeeld iets moet optillen of iets zwaar moet dragen. Mijn vriend moet me hierbij dan ook vaak bijstaan . Omdat ik het als vrouw belangrijk vind om zelfstandig te zijn is het een motivatie om te streven naar sterkere en slanke armen.
Om vet te verbanden in je armen is niet alleen krachttraining nodig. Ook gezonde en evenwichtige voeding zijn minstens even belangrijk. Door gezonde voeding te combineren met krachttraining en cardio, krijg je de meest optimale toestand om vet te verbranden. Lopen of lang fietsen niets voor jou? Dat dacht ik ook eerst! Test zeker eens mijn motiverend loopschema op deze blog!
Stretchen / opwarming
Voor je start met je armen te trainen moeten je spieren goed opgewarmd zijn. Goed stretchen is altijd de basis voor je workout. Let er ook op dat je ademhaling rustig en in evenwicht is. Deze oefening op SOS Colitis vormt de ideale basis.
Voor de oefeningen in dit artikel heb je gewichten nodig. Qua gewichten kies jij zelf wat het meest geschikt is voor jou. Ga zeker niet voor een gewicht dat te zwaar is want dan krijg je snel een blessure. Kies voor een licht gewicht om te starten en bouw vervolgens op. Doe waar jij je goed bij voelt. Zelf gebruik ik de halters van Decathlon van 6kg. Op die manier kan je licht starten en later kilo's bijvoegen.
Hoe zien de armspieren eruit
De biceps (bovenkant van je bovenarm) en triceps (onderkant van je bovenarm) kende je misschien al, maar de arm bevat veel meer spieren om te trainen.
De biceps, de bovenarmspier zorgt voor de vorming van 'spierballen'. Deze spier bestaat uit 2 'hoofden' verbonden aan de schouder, daarom wordt hij ook wel tweehoofdige armbuigspier genoemd. De biceps zorgen voor het buigen van de arm.
De triceps, de driehoofdige armspier. De triceps zorgt voor het strekken van de arm. Deze spier beslaat zo’n 60% van de massa van je arm en is dus essentieel voor volume en strakheid.
De deltaspier is een skeletspier en vormt een groot oppervlak van de schouders en armen. Ook deze spier bestaat uit 3 delen: het voorste gedeelte (begint bij het sleutelbeen), het middelste gedeelte (begint bij het schouderdak) en het achterste gedeelte (begint bij de schouderbladkam). Ze hechten alle drie aan op hetzelfde punt op de bovenarm. De voornaamste functie van de spier is het zijwaarts heffen van de arm.
Opgewarmd? Dan ben je klaar om sterke armspieren te kweken!
Oefening 1
Positie: sta met je benen lichtjes open
Beweging: met de rechterhand hou je het gewicht stabiel vast ter hoogte van de schouder, met de linkerarm trek je het gewicht omhoog om nadien de arm terug te strekken. Buigen-strekken-enzovoort. Wissel nadien van kant.
Wil je het moeilijker maken voor jezelf? Probeer deze oefening dan met beide armen tegelijk.
Oefening 2
Positie: sta met je benen lichtjes open
Beweging: buig de armen en hou verticaal ter hoogte van de schouders, dus de gewichten omhoog. Terug zakken naar de verticale positie.
Blijf herhalen!
Oefening 3
Positie: sta met je benen lichtjes open
Beweging: armen horizontaal langs het lichaam, breng de gewichten zijwaarts gestrekt naar boven. Herhaal een aantal keer.
Oefening 4
Positie: squat-positie
Beweging: grijp de gewichten verticaal vast, vanuit squat-positie duw je jezelf omhoog tot gestrekte benen. Terug buigen naar squat-positie, nadien benen strekken. Blijf herhalen.
Ik doe deze oefeningen erg graag en hoop dat ik jullie heb kunnen motiveren om ook te trainen om sterke en slanke armen te bereiken! Ik heb bewust het aantal herhalingen niet bepaald omdat je moet doen wat goed voelt en het belangrijk is dat je als colitis ulcerosa of Crohn patiënt je niet te veel uitput. Succes en laat zeker weten hoe deze oefeningen voor jou aanvoelen!
Voor meer info contacteer me gerust via mijn contactformulier of sociale media.
Bron afbeelding spieren:
https://www.balanceyourselfmassage.nl/nieuws/westerse-medische-basiskennis
https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/biceps-brachii-muscle
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/deltoideus-deltavormige-spier
Waarom zumba een leuke work-out is!
Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!
4 juni 2019
Sporten en ziek zijn
Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.
26 februari 2019
Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!
Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!
13 december 2018
Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!
Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.
8 november 2018
7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten
Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!
5 oktober 2018
Start je dag goed met deze stretching
Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.
11 september 2018
5 tips om beter om te gaan met stress
Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).
26 juli 2018
Reizen en darmproblemen: tips & tricks
Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.
2 juli 2018
Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!
Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!
14 juni 2018
Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!
Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!
19 mei 2018
Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken
Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!
20 april 2018
Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!
In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.
28 maart 2018
4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)
Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.
11 maart 2018
2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen
Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!
2 maart 2018
4 manieren om je dag goed te starten
Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.
4 januari 2018