Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Kindertijd 

Sinds kort ben ik terug gestart met skeeleren. Als kind skeelerde ik heel graag en toen ik enkele weken geleden nieuwe skeelers kocht, voelde ik de passie weer oplaaien. Het was een zalig gevoel om terug te skeeleren. Het is dan ook een geweldige sport! Je gebruikt praktisch elke spier in je lichaam. Maar voor ik jullie overtuig om deze sport te proberen moet je voorbereid zijn.

De voorbereiding en uitrusting

Als je skeelers gaat kopen, test dan verschillende modellen uit. De skeelers moeten comfortabel zitten rond je voet en enkel. Voor de keuze van de maat neem je best een maat groter dan je schoenmaat. Mijn schoenmaat is 38 en mijn skeelers maat 39.

Voor je de wieltjes laat draaien, moet je de nodige uitrusting hebben. Naast de skeelers heb je ook een goede helm nodig en bescherming voor de polsen, knieën en ellebogen. 

Je hebt 2 soorten skeelers. Degene met 4 wielen waarbij er 2 wielen aan de voorkant staan en 2 wielen aan de achterkant. Er zijn ook skates met 5 wielen, deze staan achter elkaar op 1 lijn. Ikzelf heb skeelers waarbij de wieltjes op 1 lijn staan.

De skeelers dien je goed vast te maken en de veters kan je best zo strak mogelijk aantrekken. Ik draag ook extra dikke kousen, dat zorgt voor een extra stevig gevoel van de skeelers rondom mijn voeten en enkels. Let wel dat je skeelers niet gaan afknellen. 

Zowel mijn skeelers, helm en bescherming komt volledig van Decathlon van het merk OXELO en daar ben ik supertevreden van. Prijs/kwaliteit een goede investering! 

Starten met skeeleren

Als je voor het eerst gaat skeeleren, probeer dit dan eerst langs een muur. Op die manier heb je een houvast. Ga lichtjes door je knieën en rollen maar! :)

Als dit lukt kan je zelfstandig gaan skeeleren. De voeten staan evenwijdig en met de ene voet rol je naar de buitenkant. Vervolgens rol je afwisselend met de andere voet naar de buitenkant. Dit noemt de valbeweging omdat je van de ene skeeler in de andere 'valt'. Een goede balans hebben is essentieel, op die manier heb je het gevoel dat je controle hebt. De juiste techniek zorgt ervoor dat je gemakkelijk snelheid maakt en behoudt. 

Remmen

Remstop

Skeeleren geeft me een gevoel van vrijheid maar kunnen remmen is noodzakelijk,  je moet snel kunnen handelen in onverwachte situaties. Dit doe je door middel van de remstop aan de achterkant van je skeeler. Als je skeelert en je wil stoppen dan zet je de voeten evenwijdig en zet je het rembeen wat naar voren. Nadien buig je de voorkant van je remvoet omhoog. Op die manier raakt de remblok de grond en wordt je tot stilstand gebracht. Ik persoonlijk steek mijn poep nog een beetje achteruit, dat geeft mij een meer stabiel gevoel tijdens het remmen. Het ziet er mogelijks wat grappig uit maar het geeft me een veiliger gevoel.

T-stop of Y-stop

Indien je geen remstop hebt of je verkiest liever een andere remtechniek dan is er ook nog de T-stop en Y-stop. Voor deze techniek ga je eerst na welk je meest stabiele of dominante been is. Oefen je stabiliteit door te skaten op dit ene been. 

Bij de T-stop breng je je gewicht op 1 been (het dominante been). Het andere been breng je naar achter en zet je achter je dominante been, je vormt nu een T. Je houdt je gewicht op het voorste been maar terwijl zet je druk op het achterste been, op die manier kom je tot stilstand.

De Y-stop is een andere mogelijkheid. Hierbij breng je de achterste skeeler  schuin achter de voorste. De skeelers vormen dan geen T maar een Y.

De wegen 

Zoek leuke wegen bij je in de buurt. Een gladde weg zonder oneffenheden is ideaal, zoals een asfalt- of betonnen weg. Let op dat de wegen niet nat zijn,je wilt niet neer gaan op een glad wegdek. 

Fitness

Skeeleren is een ideale vorm van fitness, je werkt aan je conditie en alle spiergroepen worden aangesproken. Tijdens het skeeleren train je vooral de bilspieren en de bovenbenen. Door de balans die je tijdens het skeeleren dient aan te houden train je ook je rug- en buikspieren. 

En dan nu... Rollen maar! :) 

14 juni 2018

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x