14 juni 2018

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Kindertijd 

Sinds kort ben ik terug gestart met skeeleren. Als kind skeelerde ik heel graag en toen ik enkele weken geleden nieuwe skeelers kocht, voelde ik de passie weer oplaaien. Het was een zalig gevoel om terug te skeeleren. Het is dan ook een geweldige sport! Je gebruikt praktisch elke spier in je lichaam. Maar voor ik jullie overtuig om deze sport te proberen moet je voorbereid zijn.

De voorbereiding en uitrusting

Als je skeelers gaat kopen, test dan verschillende modellen uit. De skeelers moeten comfortabel zitten rond je voet en enkel. Voor de keuze van de maat neem je best een maat groter dan je schoenmaat. Mijn schoenmaat is 38 en mijn skeelers maat 39.

Voor je de wieltjes laat draaien, moet je de nodige uitrusting hebben. Naast de skeelers heb je ook een goede helm nodig en bescherming voor de polsen, knieën en ellebogen. 

Je hebt 2 soorten skeelers. Degene met 4 wielen waarbij er 2 wielen aan de voorkant staan en 2 wielen aan de achterkant. Er zijn ook skates met 5 wielen, deze staan achter elkaar op 1 lijn. Ikzelf heb skeelers waarbij de wieltjes op 1 lijn staan.

De skeelers dien je goed vast te maken en de veters kan je best zo strak mogelijk aantrekken. Ik draag ook extra dikke kousen, dat zorgt voor een extra stevig gevoel van de skeelers rondom mijn voeten en enkels. Let wel dat je skeelers niet gaan afknellen. 

Zowel mijn skeelers, helm en bescherming komt volledig van Decathlon van het merk OXELO en daar ben ik supertevreden van. Prijs/kwaliteit een goede investering! 

Starten met skeeleren

Als je voor het eerst gaat skeeleren, probeer dit dan eerst langs een muur. Op die manier heb je een houvast. Ga lichtjes door je knieën en rollen maar! :)

Als dit lukt kan je zelfstandig gaan skeeleren. De voeten staan evenwijdig en met de ene voet rol je naar de buitenkant. Vervolgens rol je afwisselend met de andere voet naar de buitenkant. Dit noemt de valbeweging omdat je van de ene skeeler in de andere 'valt'. Een goede balans hebben is essentieel, op die manier heb je het gevoel dat je controle hebt. De juiste techniek zorgt ervoor dat je gemakkelijk snelheid maakt en behoudt. 

Remmen

Remstop

Skeeleren geeft me een gevoel van vrijheid maar kunnen remmen is noodzakelijk,  je moet snel kunnen handelen in onverwachte situaties. Dit doe je door middel van de remstop aan de achterkant van je skeeler. Als je skeelert en je wil stoppen dan zet je de voeten evenwijdig en zet je het rembeen wat naar voren. Nadien buig je de voorkant van je remvoet omhoog. Op die manier raakt de remblok de grond en wordt je tot stilstand gebracht. Ik persoonlijk steek mijn poep nog een beetje achteruit, dat geeft mij een meer stabiel gevoel tijdens het remmen. Het ziet er mogelijks wat grappig uit maar het geeft me een veiliger gevoel.

T-stop of Y-stop

Indien je geen remstop hebt of je verkiest liever een andere remtechniek dan is er ook nog de T-stop en Y-stop. Voor deze techniek ga je eerst na welk je meest stabiele of dominante been is. Oefen je stabiliteit door te skaten op dit ene been. 

Bij de T-stop breng je je gewicht op 1 been (het dominante been). Het andere been breng je naar achter en zet je achter je dominante been, je vormt nu een T. Je houdt je gewicht op het voorste been maar terwijl zet je druk op het achterste been, op die manier kom je tot stilstand.

De Y-stop is een andere mogelijkheid. Hierbij breng je de achterste skeeler  schuin achter de voorste. De skeelers vormen dan geen T maar een Y.

De wegen 

Zoek leuke wegen bij je in de buurt. Een gladde weg zonder oneffenheden is ideaal, zoals een asfalt- of betonnen weg. Let op dat de wegen niet nat zijn,je wilt niet neer gaan op een glad wegdek. 

Fitness

Skeeleren is een ideale vorm van fitness, je werkt aan je conditie en alle spiergroepen worden aangesproken. Tijdens het skeeleren train je vooral de bilspieren en de bovenbenen. Door de balans die je tijdens het skeeleren dient aan te houden train je ook je rug- en buikspieren. 

En dan nu... Rollen maar! :) 

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!

Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!

18 juli 2019

JA, ik wil sterke en slanke armspieren!

Waarom zumba een leuke work-out is!

Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!

4 juni 2019

Lees meer

Sporten en ziek zijn

Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.

26 februari 2019

Lees meer

Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!

Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!

13 december 2018

Lees meer

Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!

Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.

8 november 2018

Lees meer

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!

5 oktober 2018

Lees meer

Start je dag goed met deze stretching

Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.

11 september 2018

Lees meer

5 tips om beter om te gaan met stress

Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).

26 juli 2018

Lees meer

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.

2 juli 2018

Lees meer

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!

19 mei 2018

Lees meer

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

Naar de sauna gaan is heel gezond, maar vooral voor IBD patiënten biedt de sauna vele voordelen. Lees hier waarom!

20 april 2018

Lees meer

Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!

In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.

28 maart 2018

Lees meer

4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)

Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.

11 maart 2018

Lees meer

2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen

Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!

2 maart 2018

Lees meer

4 manieren om je dag goed te starten

Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.

4 januari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x