20 april 2018

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

IBD patiënten ervaren dikwijls enorm veel stress. Het is moeilijk om te ontspannen. En net die stress zorgt voor nog meer klachten. Hierbij denk ik niet enkel aan inflammatoire buikklachten maar ook aan gewrichtspijn. Vele IBD patiënten hebben te kampen met gewrichtspijnen, ikzelf ook. Om te streven naar een meer ontspannen gevoel, fysiek en mentaal ben ik op zoek gegaan naar dingen die voor mij een verschil maken. Af en toe naar een saunacomplex gaan draagt daar zeker toe bij. Niet alleen mijn huid straalt na een saunabezoek, ook mijn fysieke en mentale gezondheid krijgen een boost. Wat resulteert in minder buik- en gewrichtspijn.

Saunacomplex, wat kan je er vinden

In een saunacomplex kan je niet enkel gebruik maken van verschillende sauna’s. Meestal is er ook een Turks stoombad aanwezig, dat is vergelijkbaar met een sauna maar het milieu verschilt.

Ben je iemand die minder goed tegen de warmte kan of heb je moeite met je ademhaling? Dan is het gebruik van een stoombad ideaal voor jou! Door de vochtigheidsgraad kan je niet alleen beter ademen, ook de temperatuur zal je beter liggen. De vochtigheidsgraad van 100% in het stoombad zorgt hiervoor. In de sauna is deze 10% tot 20%. De temperatuur in een stoombad is maximum 50°C. In een sauna kan deze variëren van 70°C tot 110°c. Om te weten welke temperatuur of vochtigheidsgraad het beste bij jou lichaam past, kan ik je aanraden om het vooral eens te gaan testen. 

In een saunacomplex kan je ook gebruik maken van een jacuzzi en zwembad. De afwisseling tussen alle faciliteiten zijn voor mij de ideale ontspanning. Aandachtspunt hierbij is dat je tussenin goed rust en veel drinkt om je lichaam te hydrateren. Al het vocht dat je verliest moet je terug aanvullen.

Het zwembad biedt nog andere voordelen. Je kan ontspannen en terwijl werken aan je lichaam.

Bij zwemmen gebruik je elke spier waardoor je boven-en onderlichaam even gespierd zullen worden en je verbruikt veel calorieën. Met een halfuur zwemmen verbrand je ongeveer 300-400 kcal. Doordat je lichaam door het water gedragen wordt, is zwemmen uitstekend als je last hebt van je spieren en gewrichten. In het water weeg je 90% minder, zo weegt iemand van bijvoorbeeld 70kg in het water maar 7kg.

Stoma en zwemmen

Ook tijdens de periode dat ik stomadrager was, ben ik gaan zwemmen. Nadat ik voldoende hersteld was na de operatie voelde ik dat mijn spieren enorm verslapt waren. Iedere week baantjes trekken heeft voor mij veel effect gehad.

Ik droeg een badpak met rouches zodat je het stomazakje niet kon zien doorheen de outfit. Voor het zwembad in te gaan, ledigde ik het zakje extra. Als voorbereiding trachtte ik niet te veel of te zwaar te eten zodat mijn stoma weinig zou geven nadien.

Hot hot hot

De sauna en het stoombad biedt een relaxerend en ontspannen effect. Dit komt doordat het gehalte serotonine in het bloed toeneemt.  Ons lichaam heeft er deugd van, ik vertel waarom:

  • Het is bevorderlijk voor het immuunsysteem: door de hitte in de sauna en het stoombad en het afkoelen nadien, worden er antistoffen in het lichaam gevormd.
  • Goede bloeddoorstroming: tijdens de sessie in de sauna (10-20minuten) gaat je hartslag met 50 tot 70% de hoogte in. Qua bloedcirculatie en hartslag betekent dit voor je lichaam dat je dezelfde voordelen bekomt als bij een lichte work-out.
  • Betere ademhaling: door slijmen die los komen en een betere doorstroming van de luchtwegen.
  • Gezonde huid: door de verbeterde doorbloeding van je huid. Op die manier wordt ze beter gevoed en sneller hersteld. Je poriën gaan open, en je gaat zweten waardoor de huid van binnen uit gereinigd wordt. In de meeste saunacomplexen is er ook scrubzout ter beschikking, wat deze voordelen een extra duw geeft.
  • Bestrijden van spier en gewrichtspijn: spieren en gewrichten zullen sneller herstellen bij spierkrampen en verzuring.  Een infraroodsauna werkt hier nog extra goed op in. Een infraroodsauna is in de meeste saunacomplexen aanwezig.
  • Stimuleren van de celdeling en activeren van het helingsproces in het lichaam: dit komt door lichttherapie. In het saunacompex kan men verschillende kleuren terug vinden. Dit wordt vooral toegepast in de sauna, het stoom - en zwembad. Volgens onderzoek werkt groen emotioneel kalmerend, blauw pijnverlagend en stimuleert rood de sexdrive.

Met of zonder badkledij

Nu je alle voordelen van een saunacomplex weet, kan je je bezoek plannen. Je kan er één kiezen waarbij badkledij verplicht is of niet. Binnen een saunacomplex kan het zijn dat er ook vaste dagen zijn waarbij badkledij verplicht is en andere dagen naakt. Dit kan je terug vinden op hun website. Zonder badkledij heeft een saunacomplex een optimale werking op je lichaam maar jij moet vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Ontspan en geniet!

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

Sterke en slanke armspieren krijgen met colitis ulcerosa, dat doe je zo!

Met dit warme weer wil je niets anders dan topjes dragen! Als IBD-patiënt is het soms lastig om aan sport te doen door het lage energiepeil of pijnlijke gewrichten. In dit artikel vertel ik je hoe je sterke en slanke armspieren krijgt!

18 juli 2019

JA, ik wil sterke en slanke armspieren!

Waarom zumba een leuke work-out is!

Zumba is een work-out die écht gelukkig maakt! Ontdek hier waarom!

4 juni 2019

Lees meer

Sporten en ziek zijn

Middeltjes om te winterblues door te komen! Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het immuunsysteem, lees in dit artikel duidelijke tips hoe je je immuunsysteem kan verbeteren.

26 februari 2019

Lees meer

Motiverend loopschema dat ook jij kan volhouden!

Ontdek hier mijn motiverend en haalbaar trainingsschema om jouw loopdoel te behalen!

13 december 2018

Lees meer

Krijg strakke buikspieren met dit trainingsschema!

Hoe train je op een gecontroleerde en efficiënte manier je buikspieren. Je ontdekt het in dit artikel met trainingsschema. Ideaal om terug sterker te staan na je operatie(s) of in het algemeen.

8 november 2018

Lees meer

7 redenen om jezelf te motiveren om te sporten

Mensen vragen me wel eens hoe ik mezelf motiveer om te gaan sporten. Lees in dit artikel hoe je jezelf uit je luie zetel krijgt om die sportoutfit aan te trekken!

5 oktober 2018

Lees meer

Start je dag goed met deze stretching

Elke ochtend doe ik een stretching om mijn spieren en gewrichten soepel te houden.

11 september 2018

Lees meer

5 tips om beter om te gaan met stress

Stress en IBD, een combinatie die steeds hand in hand gaan. Als IBD patiënt is het dan ook essentieel dat je zo goed mogelijk leert omgaan met stress(situaties).

26 juli 2018

Lees meer

Reizen en darmproblemen: tips & tricks

Reizen en darmproblemen, niet altijd een gemakkelijke combinatie. Met de tips in dit artikel kan je je reis alvast goed voorbereiden.

2 juli 2018

Lees meer

Strakke billen door te skeeleren: How to skeeler!

Wil jij ook graag een leuke sportieve hobby tijdens de zomer? Een hobby waarmee je je hele lichaam traint en waarvan je een strakke poep krijgt? Lees dan snel dit blogartikel!

14 juni 2018

Lees meer

Ontdek de beste slaaphouding voor je darmen!

Ken je dat gevoel dat je zoveel buikpijn hebt dat je niet weet hoe te gaan liggen? Dat je graag zou willen rusten maar je weet niet in welke houding? Lees dan snel dit artikel dat je vele tips zal aanreiken!

19 mei 2018

Lees meer

Goedkoop en snel in conditie geraken doe je zo!

In het secundair onderwijs werd ik verplicht om te lopen tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. De meisjes moesten een looptest afleggen van 13 minuten, de jongens 15 minuten. Horror vond ik het. Maar nu jaren later, denk ik er heel anders over.

28 maart 2018

Lees meer

4 oefeningen om je dag goed te starten (varianten)

Als je de voorgaande dagelijkse oefeningen wat anders wil doen en wat moeilijker wil maken, zijn hier enkele varianten. Hierdoor zal je sneller resultaat bereiken.

11 maart 2018

Lees meer

2 redenen waarom beweging goed is voor je darmen

Mensen met IBD ondervinden vaak dat hun lichaam een lagere immuniteit heeft. Beweging kan deze immuniteit versterken!

2 maart 2018

Lees meer

4 manieren om je dag goed te starten

Deze oefening doe ik elke ochtend. Om mijn lichaam te laten ontwaken en de bloeddoorstroming een boost te geven. Na de operaties had ik een slap gevoel in de spieren. Deze dagelijkse oefening helpt me om deze te versterken zonder dat ze veel inspanning vraagt.

4 januari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x