Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken

IBD patiënten ervaren dikwijls enorm veel stress. Het is moeilijk om te ontspannen. En net die stress zorgt voor nog meer klachten. Hierbij denk ik niet enkel aan inflammatoire buikklachten maar ook aan gewrichtspijn. Vele IBD patiënten hebben te kampen met gewrichtspijnen, ikzelf ook. Om te streven naar een meer ontspannen gevoel, fysiek en mentaal ben ik op zoek gegaan naar dingen die voor mij een verschil maken. Af en toe naar een saunacomplex gaan draagt daar zeker toe bij. Niet alleen mijn huid straalt na een saunabezoek, ook mijn fysieke en mentale gezondheid krijgen een boost. Wat resulteert in minder buik- en gewrichtspijn.

Saunacomplex, wat kan je er vinden

In een saunacomplex kan je niet enkel gebruik maken van verschillende sauna’s. Meestal is er ook een Turks stoombad aanwezig, dat is vergelijkbaar met een sauna maar het milieu verschilt.

Ben je iemand die minder goed tegen de warmte kan of heb je moeite met je ademhaling? Dan is het gebruik van een stoombad ideaal voor jou! Door de vochtigheidsgraad kan je niet alleen beter ademen, ook de temperatuur zal je beter liggen. De vochtigheidsgraad van 100% in het stoombad zorgt hiervoor. In de sauna is deze 10% tot 20%. De temperatuur in een stoombad is maximum 50°C. In een sauna kan deze variëren van 70°C tot 110°c. Om te weten welke temperatuur of vochtigheidsgraad het beste bij jou lichaam past, kan ik je aanraden om het vooral eens te gaan testen. 

In een saunacomplex kan je ook gebruik maken van een jacuzzi en zwembad. De afwisseling tussen alle faciliteiten zijn voor mij de ideale ontspanning. Aandachtspunt hierbij is dat je tussenin goed rust en veel drinkt om je lichaam te hydrateren. Al het vocht dat je verliest moet je terug aanvullen.

Het zwembad biedt nog andere voordelen. Je kan ontspannen en terwijl werken aan je lichaam.

Bij zwemmen gebruik je elke spier waardoor je boven-en onderlichaam even gespierd zullen worden en je verbruikt veel calorieën. Met een halfuur zwemmen verbrand je ongeveer 300-400 kcal. Doordat je lichaam door het water gedragen wordt, is zwemmen uitstekend als je last hebt van je spieren en gewrichten. In het water weeg je 90% minder, zo weegt iemand van bijvoorbeeld 70kg in het water maar 7kg.

Stoma en zwemmen

Ook tijdens de periode dat ik stomadrager was, ben ik gaan zwemmen. Nadat ik voldoende hersteld was na de operatie voelde ik dat mijn spieren enorm verslapt waren. Iedere week baantjes trekken heeft voor mij veel effect gehad.

Ik droeg een badpak met rouches zodat je het stomazakje niet kon zien doorheen de outfit. Voor het zwembad in te gaan, ledigde ik het zakje extra. Als voorbereiding trachtte ik niet te veel of te zwaar te eten zodat mijn stoma weinig zou geven nadien.

Hot hot hot

De sauna en het stoombad biedt een relaxerend en ontspannen effect. Dit komt doordat het gehalte serotonine in het bloed toeneemt.  Ons lichaam heeft er deugd van, ik vertel waarom:

  • Het is bevorderlijk voor het immuunsysteem: door de hitte in de sauna en het stoombad en het afkoelen nadien, worden er antistoffen in het lichaam gevormd.
  • Goede bloeddoorstroming: tijdens de sessie in de sauna (10-20minuten) gaat je hartslag met 50 tot 70% de hoogte in. Qua bloedcirculatie en hartslag betekent dit voor je lichaam dat je dezelfde voordelen bekomt als bij een lichte work-out.
  • Betere ademhaling: door slijmen die los komen en een betere doorstroming van de luchtwegen.
  • Gezonde huid: door de verbeterde doorbloeding van je huid. Op die manier wordt ze beter gevoed en sneller hersteld. Je poriën gaan open, en je gaat zweten waardoor de huid van binnen uit gereinigd wordt. In de meeste saunacomplexen is er ook scrubzout ter beschikking, wat deze voordelen een extra duw geeft.
  • Bestrijden van spier en gewrichtspijn: spieren en gewrichten zullen sneller herstellen bij spierkrampen en verzuring.  Een infraroodsauna werkt hier nog extra goed op in. Een infraroodsauna is in de meeste saunacomplexen aanwezig.
  • Stimuleren van de celdeling en activeren van het helingsproces in het lichaam: dit komt door lichttherapie. In het saunacompex kan men verschillende kleuren terug vinden. Dit wordt vooral toegepast in de sauna, het stoom - en zwembad. Volgens onderzoek werkt groen emotioneel kalmerend, blauw pijnverlagend en stimuleert rood de sexdrive.

Met of zonder badkledij

Nu je alle voordelen van een saunacomplex weet, kan je je bezoek plannen. Je kan er één kiezen waarbij badkledij verplicht is of niet. Binnen een saunacomplex kan het zijn dat er ook vaste dagen zijn waarbij badkledij verplicht is en andere dagen naakt. Dit kan je terug vinden op hun website. Zonder badkledij heeft een saunacomplex een optimale werking op je lichaam maar jij moet vooral doen waar jij je goed bij voelt!

Ontspan en geniet!

20 april 2018

Waarom je vandaag nog een saunacomplex moet bezoeken
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x