25 februari 2018

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur. 's Avonds heb ik heel erge diarree met bloed.

Zaterdag 22/03 

Zaterdag 22/03 ga ik naar stage waar ik regelmatig aanvallen krijg en telkens naar het toilet moet gaan, ook telkens met bloed erbij. De substantie verschilt, vast en diarree. Er is ook heel veel slijm aanwezig. s 'Avonds beslissen we naar de dokter van wacht te gaan. Hij stelt de diagnose van ‘bacteriële infectie in de darm’. Ik moet een stoelgangsstaal inleveren bij het JESSA ziekenhuis en dien antibiotica te nemen (Ofloxacine). Op woensdag (5dagen later) 26/03/14 mogen we bellen voor de uitslag maar de dokter van wacht ‘voorspelt’ dat ik zelfs ga vergeten bellen want tegen woensdag zou de infectie normaal helemaal genezen zijn.

Mijn ouders vinden het beter om stage voor de komende 2 dagen af te zeggen zodat ik kan genezen. Ik ben er eerst heel erg tegen maar nadat ik ben opgestaan besef ik dat ik niet in staat ben om te gaan.

De dagen die hierop volgen zijn vreselijk. De buikpijn-aanvallen worden steeds erger, bij iedere aanval moet ik naar het toilet waar ik zo fel pijn heb dat het lijkt alsof ik weeën heb. Ik roep echt van de pijn en moet dingen vast nemen om de pijn te kunnen opvangen. Vanaf zondag/maandag heb ik ook moeite met voeding en zelfs drank binnen te houden. Mijn ouders willen naar de dokter gaan maar ik wil wachten tot woensdag om de medicatie een kans te geven.

Woensdag 26/03

Woensdag 26/03 is de situatie er niet beter op geworden, integendeel. Ik voel me zo slap en heb zoveel pijn. De huisarts besluit me te laten opnemen in het ziekenhuis. Zo kan het niet verder. Er moet een oorzaak gevonden worden en ik heb intraveneuze vloeistof nodig want ik ben aan het dehydrateren.

Woensdag 26/03/14 word ik opgenomen in het JESSA-ziekenhuis. Er wordt een bloedname gedaan,  een infuus geprikt en mijn buik wordt onderzocht. Uit de staalname van de stoelgang vonden ze niets dus ze blijven bij de diagnose van ‘bacteriële infectie in de darm’. Als ik vocht bij krijg zal het wel snel beter gaan. Mijn antibiotica is op en wordt niet verder gezet. We moeten het nu de tijd geven om in te werken en de infectie te laten genezen.

De 1ste dagen in het Salvator-ziekenhuis hou ik niets binnen. Er wordt een sigmoïdonderzoek gedaan (onderzoek van het laatste deel van de darm) en er wordt ook een biopsie genomen. Na een 3-tal dagen begint eten iets beter te gaan. Zaterdag 29/03 wordt er gestart met cortisone IV om de ontsteking aan te pakken. De bloederige diarree is nog steeds heel erg en pijnlijk. De frequentie en pijn is wel beter dan vorige week.

Diagnose

Op dinsdagochtend 01/04 word ik overgebracht naar Gasthuisberg. De gastro-enteroloog vindt dat het herstel te lang duurt, ondanks de cortisone en vindt het beter dat ik verder word opgevolgd in Leuven.

Ook in Gasthuisberg wordt een sigmoïdonderzoek en een biopsie gedaan. Ik voel me best oké, de buikpijn aanvallen vallen goed mee, ik voel me vooral heel slap. Woensdag 02/04 komt de prof me de diagnose meedelen: colitis ulcerosa. Een chronische darmaandoening die zweertjes maakt in je darm. Ik zal de komende tijd intensief worden opgevolgd, hierna zullen de consultaties minder worden.

Woensdagavond 02/04 mag ik naar huis. Ik kan eten en drinken en volgens de prof kan ik thuis ook verder herstellen.

2 maand later

Na 2 maanden van weinig eten en drinken begon het eindelijk beter te gaan. Ik heb lang bij mijn grootouders gewoond. 's Avonds moet ik een lavement opspuiten (dit was een ontstekingsremmer die een laagje legt in de darmen) en dat zo lang mogelijk ophouden. In het begin was dat amper te doen, na een tijd ging het al voor een paar uren. Telkens als ik wakker werd en naar het toilet moest gaan was vreselijk. Pijn, vermoeiend, bloederig, confronterend, … .

Ik werd frequent opgevolgd door Gasthuisberg, het was niet gemakkelijk om daar te geraken, het was enorm zwaar. Toen ik de lavementen niet meer moest nemen, kon ik iets beter slapen 's nachts.

In juli besliste de prof om een coloscopie te laten doen, het ging intussen al veel beter met me maar ik bleef enorm veel buikpijn hebben. Uit de coloscopie die begin augustus volgde bleek dat de ontsteking genezen was en dat alles er goed uit zag.

Ongeveer een week na de coloscopie begon het beter te gaan met mijn buikpijn. Het leek alsof die volledige darmzuivering (door het lavement) mijn lichaam ‘deugd’ had gedaan.

Ik ben de gehele periode Pentasa 4g (granulaat) blijven nemen, een ontstekingsremmer. Ik vond de textuur echt niet aangenaam.

Opvolging

Op 18 september had ik een afspraak in Gasthuisberg. Ik was nu uit de acute fase en  had vragen omtrent het chronisch opvolgen van de colitis. Ik heb nu Mezolazine 500mg als ontstekingsremmer in plaats van Pentasa. Dit zijn pilletjes waarvan ik er 2 's ochtends en 2 's avonds van moet nemen. Als mijn klachten verergeren moet ik op eigen initiatief 3 pilletjes 's ochtends en 3 's avonds nemen.

1ste acute aanval 21 maart 2014

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x