1ste dagen met mijn stoma

Na het verwijderen van mijn dikke darm (zie vorig blogartikel) moest ik na de operatie leren leven met een stoma. 

De verpleegkundigen op de afdeling leerden me de stomaverzorging aan. Naast de fysieke begeleiding, ging er ook veel aandacht naar mijn mentale begeleiding wat ik heel erg nodig had.

De verzorging

De verzorging van het stoma verliep stap voor stap, ik mocht zelf het tempo aangeven. De 1ste dagen na de operatie werd de zorg grotendeels door de verpleegkundigen op de afdeling overgenomen. Eerst leerde ik hoe ik het stomazakje  moest ledigen, vervolgens hoe ik een nieuw stomazakje moest opplakken en uiteindelijk het wassen van het stoma en een nieuwe stomaplaat plakken. Ik ben zelf verpleegkundige en ik wist hoe de handelingen van stomazorg moesten verlopen maar als je zelf een stoma hebt wordt het plots een ander verhaal.

Confronterend 

Ik had veel verdriet, de confrontatie met de stoelgang die op je buik hangt, de pijn van de operatie, het leegmaken van het zakje in het toilet, je darm die buiten je lichaam hangt, mijn lage energielevel,… Mentaal was die periode voor mij zwaar. 1,5 jaar geleden hadden de dokters colitis ulcerosa vastgesteld en een stoma was voor mij altijd ver-van-mijn-bed, maar nu was het er zo plots.

Dubbele gevoelens

Dikwijls hebben patiënten zich kunnen voorbereiden op de komst van een stoma, deze voorbereidingstijd kan helpen in de verwerking, al kan dit ook voor angstgevoelens zorgen. Voorbereidingstijd of niet, elke stomadrager heeft tijd nodig om zijn nieuwe lichaam te aanvaarden.

Voor vele IBD-patiënten die een stoma krijgen worden dikwijls 2 gevoelens ervaren. Enerzijds is er de opluchting, omdat je minder of zelfs geen pijn meer hebt, niet constant naar toilet moet lopen, een betere nachtrust hebt en stilaan kan men terug buiten komen, ook omdat je niet altijd in de buurt van een toilet moet zijn. Vele stomapatiënten ervaren (op korte en lange termijn) een gevoel van betere levenskwaliteit. 

Anderzijds is er de verwerking, het leven van een stomapatiënt ziet er anders uit. De 1ste tijd na de operatie vraagt een fysieke en een mentale verwerking. Je moet leren om je stoma zelf te verzorgen, uitzoeken welk stomamateriaal het best bij je past en leren omgaan met het feit dat je stomadrager bent. Je past je leven aan. Ook ervaren stomadragers een boos gevoel, 'waarom moet mij dit overkomen?'. Het kost tijd en ruimte om deze gevoelens een plaats te kunnen geven. Het is dan ook belangrijk dat de stomapatiënt op veel steun en begrip kan rekenen uit zijn/haar omgeving.

Ontslag uit het ziekenhuis

 9 dagen na mijn operatie, waarbij mijn dikke darm werd verwijderd en ik een stoma kreeg mocht ik het ziekenhuis verlaten. Het is een hele aanpassing maar ik voelde me klaar om naar huis te gaan. 

Indien je met vragen zit rond stomazorg, aarzel dan zeker niet om me te contacteren.

Bron foto ileostoma: levenmeteenstoma.nl

10 juli 2018

1ste dagen met mijn stoma
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x