10 juli 2018

1ste dagen met mijn stoma

Na het verwijderen van mijn dikke darm (zie vorig blogartikel) moest ik na de operatie leren leven met een stoma. 

De verpleegkundigen op de afdeling leerden me de stomaverzorging aan. Naast de fysieke begeleiding, ging er ook veel aandacht naar mijn mentale begeleiding wat ik heel erg nodig had.

De verzorging

De verzorging van het stoma verliep stap voor stap, ik mocht zelf het tempo aangeven. De 1ste dagen na de operatie werd de zorg grotendeels door de verpleegkundigen op de afdeling overgenomen. Eerst leerde ik hoe ik het stomazakje  moest ledigen, vervolgens hoe ik een nieuw stomazakje moest opplakken en uiteindelijk het wassen van het stoma en een nieuwe stomaplaat plakken. Ik ben zelf verpleegkundige en ik wist hoe de handelingen van stomazorg moesten verlopen maar als je zelf een stoma hebt wordt het plots een ander verhaal.

Confronterend 

Ik had veel verdriet, de confrontatie met de stoelgang die op je buik hangt, de pijn van de operatie, het leegmaken van het zakje in het toilet, je darm die buiten je lichaam hangt, mijn lage energielevel,… Mentaal was die periode voor mij zwaar. 1,5 jaar geleden hadden de dokters colitis ulcerosa vastgesteld en een stoma was voor mij altijd ver-van-mijn-bed, maar nu was het er zo plots.

Dubbele gevoelens

Dikwijls hebben patiënten zich kunnen voorbereiden op de komst van een stoma, deze voorbereidingstijd kan helpen in de verwerking, al kan dit ook voor angstgevoelens zorgen. Voorbereidingstijd of niet, elke stomadrager heeft tijd nodig om zijn nieuwe lichaam te aanvaarden.

Voor vele IBD-patiënten die een stoma krijgen worden dikwijls 2 gevoelens ervaren. Enerzijds is er de opluchting, omdat je minder of zelfs geen pijn meer hebt, niet constant naar toilet moet lopen, een betere nachtrust hebt en stilaan kan men terug buiten komen, ook omdat je niet altijd in de buurt van een toilet moet zijn. Vele stomapatiënten ervaren (op korte en lange termijn) een gevoel van betere levenskwaliteit. 

Anderzijds is er de verwerking, het leven van een stomapatiënt ziet er anders uit. De 1ste tijd na de operatie vraagt een fysieke en een mentale verwerking. Je moet leren om je stoma zelf te verzorgen, uitzoeken welk stomamateriaal het best bij je past en leren omgaan met het feit dat je stomadrager bent. Je past je leven aan. Ook ervaren stomadragers een boos gevoel, 'waarom moet mij dit overkomen?'. Het kost tijd en ruimte om deze gevoelens een plaats te kunnen geven. Het is dan ook belangrijk dat de stomapatiënt op veel steun en begrip kan rekenen uit zijn/haar omgeving.

Ontslag uit het ziekenhuis

 9 dagen na mijn operatie, waarbij mijn dikke darm werd verwijderd en ik een stoma kreeg mocht ik het ziekenhuis verlaten. Het is een hele aanpassing maar ik voelde me klaar om naar huis te gaan. 

Indien je met vragen zit rond stomazorg, aarzel dan zeker niet om me te contacteren.

Bron foto ileostoma: levenmeteenstoma.nl

1ste dagen met mijn stoma

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x