5 november 2020

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

Zoals jullie eerder konden lezen vertelde ik jullie over mijn operatie waarbij een stoma werd aangelegd in september 2014. Nadien konden jullie lezen over de hersteloperatie in januari 2015 waarbij mijn stoma werd weggehaald en er een pouch werd aangelegd. Wil je graag meer artikels hierover lezen, die kan je hier vinden. 

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

hersteloperatie

Deze foto werd genomen na de hersteloperatie, mijn zus had speciaal om mij op te vrolijken haar apenpakje aangetrokken!

1 maand na de hersteloperatie

Uitkijken naar een tijd zonder pijn

Intussen zijn we bijna 4 weken na mijn operatie, ik ben nog te zwak om mezelf te douchen of om überhaupt alleen te zijn. Maar anderzijds, "hey, het is eigenlijk nog maar 4 weken geleden, ik ben goed op weg." Mede dankzij de sterke omgeving waarop ik kan bouwen.

Het herstel verloopt met hoogtes en laagtes maar ik trek me op aan de goede dagen. Ik denk aan de toekomst, aan hoe gelukkig ik zal zijn, aan een tijd waar ik zal kunnen gaan werken.

Dat dit herstelproces me veel levenswijsheid zal bijbrengen is zeker. Ik kan mijn ervaring rond het leven met colitis ulcerosa delen en op deze manier misschien anderen helpen. Deze ziekte en operaties maken me sterker. Ik denk soms dat mijn leven stil staat, dat mijn vriendinnen zoveel verder staan met hun werk, gaan samenwonen, trouwen,… Maar eigenlijk ga ik ook vooruit, op andere vlakken. In mijn denkwijze, in mijn groei als persoon. In mijn job als vroedvrouw / verpleegkundige zal ik mijn patiënten intenser kunnen begeleiden. Mijn groei is niet tastbaar zoals bijvoorbeeld een huis kopen, maar het is er wel.

Eten en drinken na de hersteloperatie

Mijn eten en drinken spreid ik in kleine beetjes per keer over de dag. Als drank kies ik vooral voor water, thee en appelsap (zonder pulp).  Qua voeding is het voorzichtige stapjes zetten en telkens een beetje eten. Het middagmaal kan je spreiden, bijvoorbeeld om 10u een tasje soep en om 12u je warme maaltijd. 

3 maanden na de hersteloperatie

Zure stoelgang

Intussen is er heel wat veranderd. Ik heb al een hele vooruitgang gemaakt!

Door de zure stoelgang na de operatie had ik veel last van jeuk en een brandend gevoel aan mijn achterwerk. De 1ste weken na de operatie smeerde ik Calmoseptine. Nadien toen de stoelgang iets minder zuur werd ben ik overgestapt op Penaten (= zinkoxide creme). 's Nachts smeerde ik uiercrème (= hydraterende werking), die afwisseling hielp goed.

 Bilkrampen

Zoals jullie konden lezen in het artikel omtrent  de eerste twee weken met mijn pouch had ik last van bilkrampen. 

Hetzelfde gevoel als een kramp in bijvoorbeeld je kuit maar dan in je bil en er is geen controle over te krijgen! Het klinkt wat grappig maar ze zijn ongelofelijk pijnlijk. Ik zocht naar manieren om de pijn van de krampen op te vangen. Daarbij ontdekte ik dat met lokale warmte (van bijvoorbeeld een kersenpitkussen) de pijn wat kon verlicht worden. De afwisseling met koude compressen werkte voor mij erg verlichtend. 

Nu 3 maanden later zijn de bilkrampen eindelijk gestopt en ook mijn medicatie ben ik aan het afbouwen. Ik neem nu 1x Immodium /dag (= loperamidehydrochloride ) en 3 x Dafalgan/ dag (= Paracetamol).

De WC-bezoeken

Het lastigste op dit moment zijn de wc-bezoeken en de rust die ik daarna moet nemen. Mijn lichaam verplicht me om even te bekomen van de inspanning, en ja dat mag je heel letterlijk nemen .  Ik heb nog veel behoefte aan rust en dat is helemaal oké! Momenteel zit ik in een fase ‘te goed om altijd in de zetel te liggen en te slap om al echt iets te ondernemen’. Het evenwicht hierin vinden is niet evident.

Meditatiemuziek kan me echt tot rust brengen, op Youtube kan je heel wat filmpjes vinden met geleidde meditatie of gewoon rustgevende muziek. Hieronder een van mijn favorieten.


Een ezel stoot zich... vaker aan dezelfde steen

Hoewel niemand van me verwacht dat ik al deelneem aan huishoudelijke taken voel ik me toch 'verplicht' om de kleren in de kast te leggen, te stofzuigen, afwassen,… Iedere keer weer maak ik dezelfde fout, dan voer ik een handeling uit en voel ik achteraf dat ik over mijn grenzen ben gegaan. Mijn grenzen aanvoelen, dit blijft voor mij een werkpunt, zeker sinds colitis ulcerosa werd vastgesteld. Sinds ik colitis heb, heb ik al heel wat geleerd over mijn grenzen aanvoelen en luisteren naar je lichaam. Toch merk ik dat ik ze nog te vaak overschrijd, meestal omdat ik mezelf zo nodig wil bewijzen.

Als je te maken hebt met een lange periode van ziek zijn leer je je omgeving goed kennen. Zo ben ik mijn ouders, zus en grootouders heel dankbaar voor hun goede zorgen. Er zijn mensen die geen idee hebben van wat je doormaakt, opmerkingen als ‘Heb je nu nog pijn?!’, of ‘Allee seg, is dat nu nog niet voorbij?!’ komen dan hard aan. In mijn vriendengroep zijn er vrienden die er enorm voor me geweest zijn, hun bezoekjes of interesse doet dan veel deugd. De vriendschap met goede vrienden zijn nog sterker geworden. Er zijn ook vriendschappen die gesneuveld zijn. Ik ben me er helemaal van bewust dat iedereen zijn eigen, drukke leven heeft maar af en toe een berichtje sturen kan al veel betekenen.

colitis crohn

Mijn lieve familie 

Terug autorijden

Het autorijden komt ook terug stilaan op gang, ik heb reeds kleine afstanden gereden. Uitstappen maak ik meestal met mijn zus erbij, ik ben nog te zwak om al zelfstandig ergens naartoe te gaan. Bij elke uitstap, hoe klein ook neem ik altijd Aquarius en zout chips of zoutkoekjes mee.

 6 maanden na de hersteloperatie 

Komop, positief zijn! 

We zijn ondertussen 6 maanden na de laatste operatie. Als ik mijn neergeschreven verhalen nu lees van de afgelopen maanden, betreur ik dat ik de voorbije maanden zo ongelukkig ben geweest door mijn darmaandoening en de operaties. Er zijn de afgelopen tijd al zoveel positieve dingen gebeurt! Daar mag ik trots op zijn!  Zo heb ik vakantiewerk kunnen doen en voel ik me steeds beter! Alles op een laag pitje maar ik ben blij met iedere vooruitgang. Luisteren naar mijn lichaam en mijn grenzen aanvoelen blijft een heikel puntje maar ik weet dat ik erop moet letten.

Liefde

Naast mijn familie en vrienden is er nog iemand die bijdraagt tot mijn gunstig herstel. Ik heb iemand leren kennen, 8 maanden na mijn hersteloperatie in januari 2016. Mijn vriend heeft heel begripvol gereageerd op mijn medische voorgeschiedenis. Mede dankzij hem voel ik me mentaal en fysiek supersterk!

liefde

De liefde van mijn leven


Heb je nog vragen in verband met colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of ben je op zoek naar mee info?

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x