Chronische darmziekte en darmkanker

Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom vind ik het belangrijk dat we met SOS Colitis hier aandacht aan besteden.

1/20 Vlamingen wordt in zijn leven geconfronteerd met darmkanker

Maart is de Internationale maand voor de strijd tegen darmkanker. Het blauwe lintje staat hiervoor symbool. Er wordt speciale aandacht gevraagd voor darmkanker en de vroegtijdige opsporing ervan. Dat is erg nodig. In België zijn er jaarlijks 8000 nieuwe gevallen van darmkanker. 

In Vlaanderen zelf sterven er jaarlijks 2000 mensen aan darmkanker, dat betekent 5 per dag! 

Daarom organiseert de Vlaamse overheid een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar. Zo wil men dikkedarmkanker opsporen vóór er klachten zijn en is de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk groter.

Home' 50+ ziekte '

90% van de patiënten met darmkanker is ouder dan 50 jaar. Darmkanker wordt daarom beschouwd als 50+ kanker. 10% van de patiënten met darmkanker is jonger dan 50 jaar.

20% van de gevallen van darmkanker zijn erfelijk of familiaal.

Anatomie Dikke darm

Dikke darmkanker kan in alle delen van de dikke darm ontstaan.

Welke factoren spelen mee?

Factoren die het risico op darmkanker verminderen: voldoende vezelrijke voeding en lichaamsbeweging.

Factoren die het risico op darmkanker verhogen: overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik.

Tips voor gezonde voeding en lichaamsbeweging kan je vinden op mijn blog

Van poliep naar kanker

Darmkanker begint met een kleine goedaardige poliep die uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel of kanker. Dit proces duurt gemiddeld 8 à 10 jaar. Daarom is preventie zo belangrijk zodat het in een vroegtijdig stadium kan worden opgespoord. Niet elke poliep groeit uit tot darmkanker.

https://gezonderleven.com

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker 

Deze vroegtijdige opsporing gebeurt met de iFOB-test. Dit staat voor 'Immunochemische Faeces Occult Bloed test'. Dit een stoelgangstest waarbij bloed wordt opgespoord dat niet met het blote oog te zien is (=occult bloed). 

Om de test te doen, neem je met de afnameset een staal van je stoelgang. Nadien stuur je het staal in een speciale envelop naar het labo. Een postzegel is niet nodig.

Indien de test positief blijkt wil dit nog niet zeggen dat dit bloed effectief afkomstig is van darmkanker. Wel moet er verder onderzoek gebeuren. Dat doet men d.m.v. een coloscopie  (=darmonderzoek). 

Indien de test negatief is dient deze na 2 jaar herhaald te worden. Het kan zijn dat een kleine poliep die nog geen bloedverlies gaf, 2 jaar later groter is geworden en nu wel bloedverlies geeft.  

Hopelijk kunnen we andere mensen sensibiliseren en zo het risico op darmkanker verminderen!

Heb je nog vragen of wil je de test doen? Vraag dan raad aan je huisarts. 

Meer info over darmkanker

Bekijk het filmpje: Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Bekijk het filmpje: Gebruiksaanwijzing afnameset 

Bron afbeelding: https://www.gezondheidsnet.nl/darmkanker

14 maart 2019

Chronische darmziekte en darmkanker
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x