31 januari 2019

Dé hersteloperatie

Examens, luchtweginfectie en maag-darmonsteking: geen goede combinatie

De dagen voor mijn hersteloperatie waren heel intens. Ik blokte voor 2 examens van mijn lerarenopleiding maar kreeg dan een zware luchtweginfectie. Deze was nog niet genezen of ik kreeg een maag-darmontsteking. Mijn huisarts kwam die periode bijna iedere dag langs. Even werd er getwijfeld of de operatie uitgesteld moest worden. Maar langzaamaan herstelde ik en ook mijn bloedwaarden verbeterden terug. Tussen het ziek zijn door studeerde is zo goed als mogelijk voor mijn examens. Ik heb ze kunnen afleggen en slaagde. Dat gaf me een enorm euforisch gevoel en een boost voor mijn zelfvertrouwen! :)

Dé operatie

De dag van de operatie was ik erg nerveus en verdrietig. Bang voor de periode die zou komen.  De operatie die ik nu krijg noemt in medische termen: herstel transit door middel van TAMIS protectomie en aanleg ileale pouch-anale anastomose (IPPA). In begrijpbare taal: mijn darmstelsel werd heraangelegd en ik kreeg een pouch.

De operatie kende een goed verloop. 4 dagen na de operatie werd er een darmonderzoek uitgevoerd om te kijken of alles ok was, bijvoorbeeld of er geen spanning stond op de hechtingen. Ook werd de Pezzer-sonde, de blaassonde en de bleekdrain verwijderd. Een Pezzer-sonde is een sonde die in het rectum zit (= laatste stukje dikke darm) en het wondvocht opvangt na een operatie. Een bleekdrain is een sonde die in de wonde zit en het wondvocht opvangt.

De dagen na de operatie was ik erg misselijk. Ik kon amper drinken en eten. Ik voelde me erg uitgeput van het constante braken. Als ik iets probeerde te eten werd ik misselijk, duizelig en ik had het koud en dan weer heel warm. Maar dan kwam mijn redding!

TUK-koekjes

Op aanraden van mijn chirurg moest ik TUK-koekjes eten, zodat ik zouten binnen kreeg. De gewone TUK-koekjes met zoute smaak.  Gelukkig lust ik dat graag! Mede dankzij de TUK-koekjes kwam ik er bovenop! Eens het eten op gang kwam, moest mijn lichaam wennen aan de nieuwe darmwerking. Bij het minste wat ik at moest ik naar het toilet.

Ook nu nog heb ik altijd TUK-koekjes in huis, als ik me bijvoorbeeld flauw of ziek voel.

Wondontsteking

De operatie werd uitgevoerd via 1 insnede, namelijk waar het stoma zat. Enkele dagen na de operatie kreeg ik een ontsteking op die operatiewonde. Dit komt vaker voor aangezien de wonde ontstaan is uit een bevuilde plaats aangezien het stoma daar zat. De wonde werd verzorgd met een wiek, een verband waarmee de holte van de wonde mee wordt opgevuld. Op die manier kan de diepe wonde van binnenuit naar buiten toe dichtgroeien.

Joehoe! Naar huis!

Bij mijn ontslag zei de chirurg me dat de komende 3 weken een hel zouden worden, constant diarree maar daarna zou het beteren. Aan die woorden trok ik me op, het zou maar voor even zijn, een tijdelijke fase.

Indien je met vragen zit rond stomazorg, J-pouch of dergelijke, aarzel dan zeker niet om me te contacteren.

Dé hersteloperatie

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x