Dé operatie

Na de Clostridium en het darmonderzoek werd ik met spoed overgebracht naar Gasthuisberg. (Zie vorig blogartikel)

Verwijderen van mijn dikke darm

Eens in GHB ging het snel, ik sprak de proffen en stomaverpleegkundige. Een operatie waarbij mijn volledige dikke darm moest verwijderd worden was de enige oplossing. 72 cm werd weggehaald. Het allerlaatste stukje aan de uitgang blijft behouden. Dit stukje laat men staan omdat daar veel zenuwen zitten die signaal aan de hersenen geven of je al dan niet naar toilet moet.

Dit had als gevolg een ileostoma, en dit gedurende 4 maanden. Hierna zou een vervolgoperatie komen waarbij het stoma werd verwijderd en er een nieuw darmkanaal zou worden aangelegd. De chirurg en stomaverpleegkundige waren erg vriendelijk, ik had vertrouwen in hun. 

Alles gebeurde in een waas, ik was zo van de kaart door de koorts en de pijnmedicatie. Het enige wat ik wou was dat dit ellendige gevoel van koorts, diarree-aanvallen en buikpijn weg zou gaan.

Stoma

Een dag nadien was de operatie, 10/09/15. Ik was best rustig, het drong allemaal nog niet helemaal door. 

De dagen na de operatie herinner ik me wazig. Ik had een pijnpomp, een diepe veneuze katheder in de hals, een blaassonde, een Pezzer-sonde ( een sonde die het wondvocht opvangt, zit in het rectum), een drain die het wondvocht in de buik absorbeert en uiteraard het ileostoma. De operatie werd laparoscopisch (= kijkonderzoek van de buikholte) uitgevoerd waardoor ik na de operatie 4 wondjes had. 

De dokters en verpleegkundigen zorgden enorm goed voor me. De chirurg vertelde dat mijn darm necrotisch (= afgestorven, celdood) was en ze waren en net op tijd bij. Mijn symptomen en hoge CRP (= geeft de ontsteking in het bloed aan) werden hierdoor verklaard.   

Voor de operatie was ik erg verzwakt, dit maakte dat de herstelperiode nadien moeizaam verliep.

Ik wou niet dat mensen wisten van mijn operatie. Ik was erg beschaamd over het stoma en lag volledig in de knoop met mezelf. Enkel mijn naaste omgeving werd op de hoogte gebracht.

P.s.: je moet je absoluut niet schamen voor een stoma, tegenwoordig zijn er leuke stomazakjes op de markt die er heel leuk uit zien ;).

De bijgevoegde foto is een van de weinige foto's die genomen werd na de operatie.

23 mei 2018

Dé operatie
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x