‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Eindelijk zonder pijn

In het vorig blogbericht  vertel ik je over het leven met mijn stoma. Ondanks dat het niet altijd gemakkelijk was vond ik dit tegelijkertijd ook een fijne periode. Ik zie jullie wenkbrauwen al vol verbazing fronsen! :) Maar dit was voor mij de 1ste periode sinds lange tijd dat ik pijnvrij was, dankzij mijn stoma. Ik koos ervoor om mijn stoma een maand langer te behouden. Dat is misschien een vreemde keuze maar ik had er goed over nagedacht.

Stoma een maand langer

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Ik heb getwijfeld over de datum van de nieuwe operatie. Als je té vroeg wordt geopereerd is het littekenweefsel van de vorige operatie nog aanwezig. Het kan dus zijn dat je na de operatie wakker wordt en de chirurgen je niet hebben kunnen opereren omdat er nog te veel littekenweefsel aanwezig was. Dat risico wilde ik niet nemen! Daarom wil ik aan andere stomadragers die nog een pouch zullen krijgen, graag meegeven dat je beter wat langer je stoma behoudt met zekerheid dat al het littekenweefsel voldoende is hersteld om de pouch te kunnen aanleggen. 

Wat voor mij de doorslag gaf om de operatie een maand extra uit te stellen was het feit dat ik vlak voor de feestdagen geopereerd zou worden. Dat betekende: een revalidatie die zou starten bij de aanvang van Kerstmis en Nieuwjaar. Dankzij het stoma had ik geen buikpijn meer en dat was voor mij een verademing. Ik wilde de feestdagen niet al revaliderend doormaken. Ik voelde aan mijn lichaam zowel fysiek als mentaal dat ik nog niet klaar was voor de volgende operatie.

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt! Het littekenweefsel was goed genezen en ook de feestdagen heb ik ontspannen kunnen beleven. 

Binnen 3 maanden is het alweer zover en staan de feestdagen alweer voor de deur! Ik vind dit een hele fijne periode, kijken jullie er ook naar uit? :D


Afbeeldingen: https://imgflip.com/

                         http://www.aromahut.com

                         https://giphy.com

25 september 2018

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x