11 april 2019

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Beste,  

Aangezien ik geen bloggerservaring heb, ga ik in het kort mijn verhaal proberen te vertellen. 

Op de nationale IBD dag kwam ik in contact met SOS colitits, met Siegrid, op haar blog las ik haar verhaal en kon ik mij wel voorstellen hoe het leven voor haar veranderd was, net zoals bij elk verhaal van ‘ons’. Waar ik ook steeds wel moed kan uithalen. Ik ben er verder op in gegaan en dacht misschien kan mijn verhaal ook wel iemand anders helpen. Bij deze dus mijn verhaal.  

Ikzelf net 27 geworden heb sinds April 2015 Colitis Ulcerosa en ja dit heeft zoals bij iedereen mijn leven compleet omgegooid , niet alleen mijn maar ook dat van de naasten rondom mij.  

Op dat moment zat ik 2 jaar in de familiezaak samen met mijn vader. Als ik  op de periode terug kijk denk ik dat ik het eerst niet te fel aan mij liet komen. Genoeg oplossingen (medicatie,..). Echter niets was minder waar. Na verschillende soorten geprobeerd te hebben, ben ik uiteindelijk bij Remicade gekomen en deze lijkt nu wel aan te slaan. Ik kan de laatste jaren van mijn leven wel turbulent noemen. Ikzelf ben zelfstandige, wat het al helemaal niet makkelijk maakt aangezien ik ongeveer een half jaar niet ben gaan werken. Zonder de slechte dagen tussendoor er bij te tellen. Ook toen ik het idee had dat ik dacht dat ik terug de ‘oude’ was maar zeer snel een terugval ervan heb gekregen.  Genoeg rust nemen is de boodschap, maar dat ligt niet altijd even makkelijk. 

Mijn job vereist ook nog een zware fysieke arbeid dit in combinatie met op het eten letten is niet makkelijk om aan te sterken. Zoals het nog wel eens genoemd wordt heb ik ook zwarte sneeuw gezien. Mezelf gevangen voelen in mijn eigen lichaam, want de geest wou vooruit maar het lichaam kon niet mee. De hele tijd met de vraag: "wat als ik herval?" in het hoofd zitten. Ook wij moeten verder en kunnen ook verder kijken. We moeten niet met de pakken blijven zitten. Doe waar je zin in hebt, waar je u goed meevoelt, dat is een gevoel dat ik heb gekregen.  

Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk is het nog steeds zoeken en aanpassen naar de gulden middenweg. Het vergt veel aanpassing en het in het ongewisse zitten is niet altijd makkelijk. De gewone zaken zijn ineens niet meer zo gewoon. Je staat er mee op en gaat er mee slapen. Ook voor de personen rondom mij heeft dit wat aanpassingen gevraagd. Ik mag wel zeggen dat ik door iedereen rondom mij steun heb gekregen. Het is ook zeer persoonlijk en het is niet altijd even makkelijk om er over te praten. Er hangt nog wel een soort ‘taboe’ rond. Het is ook niet het aangenaamste gespreksonderwerp. Maar ik merk wel als je er zelf open en eerlijk over praat dat ik op begrip kan rekenen.  

Mag ik alleen maar klagen? Neen dat denk ik niet, ik durf te zeggen dat de ziekte mij heeft sterker gemaakt en mij ook veel heeft bijgebracht. Ik denk dat ik er als persoon veel sterker uitkom, meer kan relativeren want dat moet ook vaak. Alles negatief heeft ook iets positief, daar ben ik bij dit ook van overtuigd. Hopend dat jullie iets aan mijn verhaal hebben gehad.  

Nicky H. 

Wil jij ook graag je verhaal doen op deze blog, aarzel dan niet om te contacteren!

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x