27 augustus 2019

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Vertel het aan de buitenwereld !!!

Ergens begin 2005 kreeg ik het verdict , mijn ziek zijn had een naam , Colitis Ulcerosa . Ik hoor het de arts nog steeds zeggen als ik eraan terug denk, "het is een chronische ziekte meneer" maar door mijn hoofd spookte alleen een medicijntje nemen en hoppa weer vooruit .

De realiteit bleek echter heel anders te zijn. Het verdict kwam dan ook nog eens samen met het droeve nieuws dat mijn schoonmoeder terminaal was aan de vreselijke ziekte kanker. Mijn emotionele toestand werd er dus ook niet echt beter op. Na een tweede opinie in het UZ Leuven en een paar studies verder was het duidelijk. De artsen spraken over een zware pancolitis (= wanneer de volledige dikke  darm is aangetast) en er was eigenlijk geen andere optie dan overgaan naar een volledige verwijdering van de dikke darm. Mijn schoonmoeder was op dat moment naar de palliatieve afdeling van het ziekenhuis gebracht en vocht elke dag opnieuw om bij ons te blijven. Ik nam toch nog een deel van haar verzorging voor mijn rekening ondanks dat ik tot 35 maal per dag naar het toilet moest. Onder de zware corticoïden functioneerde ik toch nog een beetje. Door naar het ziekenhuis te gaan voor haar had een beetje afleiding gevonden.

Tot op een bepaalde dag de prof zei : "we kunnen niet meer blijven uitstellen of het loopt ook voor u faliekant af." Mijn energie zat op -100% werd mij medegedeeld we konden geen weken uitstellen.  Deze boodschap werd mij meegedeeld met zeer grote ongerustheid en angst van de prof.

Bij de palliatieve arts in het ziekenhuis waar mijn schoonmoeder verbleef moest ik klare wijn schenken en vragen hoe de toestand daar was om zo snel mogelijk een ingreep te kunnen plannen.

Toen ik s ’avonds bij mijn schoonmoeder langs ging riep de arts ons binnen in zijn kantoor. Hij had contact gehad met de prof in UZ Leuven en mijn operatie kon twee weken later gepland worden. Twee helse weken .

We moesten onze dierbare schoonmoeder op maandag naar haar laatste rustplaats begeleiden. Op dinsdag moest ik mij melden in het ziekenhuis en woensdag was het D-Day, een dag om nooit te vergeten.

Bij mijn aankomst in het ziekenhuis werden er nog een aantal zaken meegedeeld en vertelde men mij dat ze gingen proberen een pouch aan te leggen. Gezien mijn toestand was daar zeker geen zekerheid over, tijdens de ingreep zou dat beslist worden.

Er was goede hoop en bij het ontwaken zou ik zelf kunnen vaststellen aan welke kant het stoma zich zou bevinden, rechts of links. Rechts betekende goed nieuws, links betekende een definitieve stoma en misschien minder goed nieuws.

Na de ingreep was het niet zo evident om mij terug in wakkere toestand te krijgen. Achteraf liet men doorschemeren dat ze mij op een bepaald moment kwijt waren, echte bevestiging heb ik hier nooit van gehad. Mijn aardse taak was echter nog lang niet volbracht en ik kon mijn echtgenote en dochter van zes nu niet achter laten.

Mijn lichaam heeft gevochten als een leeuw en zeer langzaam kroop ik uit een zeer diep en zwart dal.

Toen ik daags nadien een beetje bij positieven kwam was het eerste wat ik deed voelen waar mijn stoma zat, en ja hij zat rechts . Nu 13 jaar later had ik misschien liever gehad dat mijne Jean Louis ( ik noemde hem naar de arts die mijn ziek zijn een naam gaf ) links had gestaan.

Het vervolg lees je binnenkort wel. 

Geert.


Wil je er graag bij zijn op de studie- en ontmoetingsdag van de Vlaamse patiëntenvereniging voor mensen met een chronische inflammatoire darmaandoening op 13 oktober 2019? Dat kan! Kijk snel op de website van de Crohn - en colitis ulcerosa vereniging! Of check deze link
Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x