19 april 2019

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Zorgrelatie verbeteren en beschermen

De wet 'rechten van de patiënt' moet ervoor zorgen dat er een goede en veilige zorgrelatie is tussen zorgverlener en zorgvrager. Ik vind het belangrijk dat je je rechten als patiënt kent. Dat is de basis om samen met je arts tot een goede behandeling van je ibd (= inflammatoire darmziekten) te komen.

Dit zijn jouw rechten als patiënt: 

  • recht op vrije keuze van de beroepsbeoefenaar
  • recht op informatie over de gezondheidstoestand
  • recht op kwaliteitsvolle dienstverstrekking
  • recht om vrij en geïnformeerd toe te stemmen in de behandeling
  • recht op inzage / afschrift van het patiëntendossier
  • recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer
  • recht om een klacht neer te leggen bij een ombudsdienst

Jouw rechten als ibd-patiënt

1.  Recht op vrije keuze van de beroepsbeoefenaar

Je kiest je zorgverlener op basis van wat jij belangrijk vindt. Moet je arts dichtbij huis zijn? Of heb je al goede dingen over hem gehoord. Ikzelf vind het belangrijk dat een arts écht tijd maakt en luistert. Zeg als patiënt eerlijk wat je voelt, waar je pijn hebt, wat je klachten zijn enzovoort. Op die manier komen jullie samen tot een goede vertrouwensrelatie.

2.  Recht op informatie over de gezondheidstoestand

Je zorgverlener dient je informatie te geven die je kan begrijpen, in 'mensentaal'. Als jij begrijpt wat je behandeling zal inhouden dan heb je ook vertrouwen in je arts/verpleegkundige/kinesist/... . 

3. Recht op kwaliteitsvolle dienstverstrekking

Dat betekent dat je zorgverlener je behandelt op basis van actueel bewezen wetenschappelijk onderzoek en dat hij zorgvuldig dient te handelen. Uiteraard ook op een respectvolle en menselijke manier met je omgaat.

4. Recht om vrij en geïnformeerd toe te stemmen in de behandeling

Als patiënt met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn heb je allicht al talloze behandelingen achter de rug. Bij elke behandeling die je arts voorstelt moet hij/zij je goed informeren. Zodat je weet wat je kan verwachten, de nevenwerkingen, moet je voor de behandeling naar het ziekenhuis komen, moet je jezelf inspuitingen geven, ... Pas als je goed geïnformeerd bent kan je een beslissing maken. Je hebt het recht om een behandeling te weigeren als je je hier niet goed bij voelt.

5. Recht op inzage / afschrift van het patiëntendossier

Je hebt als patiënt het recht om je patiëntdossier in te kijken. Inzage in laboresultaten, scans, verslagen,... . Op die manier ben je goed geïnformeerd en kan je ook gerichte vragen stellen aan je zorgverlener. 

6. Recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De persoon die jou behandelt heeft beroepsgeheim. Dat betekent dat hij discreet omgaat met info omtrent jouw gezondheid en welzijn. De zorgverlener dient je privacy te respecteren. Enkel de zorgverleners die je behandelen mogen je dossier inkijken. 

7. Recht om een klacht neer te leggen bij een ombudsdienst

Heb je klachten over de zorgverlening die je gekregen hebt? Zowel in de thuissituatie als in het ziekenhuis kan je naar de ombudsdienst gaan. Het ziekenhuis heeft een eigen ombudsdienst. Heeft je klacht betrekking op een situatie buiten het ziekenhuis dan kan je de ombudsdienst van de federale overheid contacteren. De ombudsdienst is neutraal en zal luisteren naar je verhaal. Zij zullen je helpen om samen met de zorgverlener tot een oplossing te komen. Deze dienst is gratis. 

Ga in overleg met je arts en probeer samen tot een goede behandeling te komen.

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x