Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

Op SOS Colitis vertelde ik je al over mijn stoma en hersteloperatie. Toen ik een stoma had bleef ik een drukkend gevoel op mijn "je weet wel wat"  ervaren en moest ik ook nog steeds naar het toilet gaan. 

Stoma en toch een drukkend gevoel

Een stoma hebben en toch naar het toilet moeten gaan? Inderdaad, dit komt doordat de darmen aan de binnenkant bekleed zijn met darmslijmvlies en dit slijmvlies werd afgebroken nu ik een stoma had.  Omdat er geen voedsel meer passeerde via de darmen brak het slijmvlies af. Ik was ergens wel blij dat ik nog naar het toilet moest gaan. Hierdoor bleef ik de spanning in en rond mijn bekkenbodemspieren oefenen en herkennen.

Deze foto werd genomen in het ziekenhuis, enkele dagen na mijn hersteloperatie. Mijn lieve zus kwam me opbeuren in haar casual outfit.

Terugblik

In mijn vorige artikels op SOS Colitis deel ik mijn ervaring rond de diagnose rond colitis ulcerosa, mijn ziekteverloop, de medicatie en operaties die ik kreeg en het leven met een stoma.

 Als ik nu terugkijk op de periode als stomapatiënt zie ik het als een heftige maar ook zeer leerrijke periode. Als verpleegkundige/ vroedvrouw kan ik mijn patiënten nu beter verzorgen, met een andere dimensie. Een leven met een stoma is een ander leven dan iemand die gewoon naar het toilet kan gaan als hij een drukkend gevoel ervaart. Misschien heel contradictorisch maar een stoma geeft je eigenlijk veel vrijheid. Voor vele IBD-patiënten betekent hun stoma een uitweg naar een beter leven.

Ik ervaarde het leven als stomapatiënt als heel emotioneel. Deze gebeurtenis was dan ook halsoverkop in mijn leven gekomen. Ik wist ook dat dit een tijdelijke periode zou zijn, daar kon ik me aan optrekken. Deze periode ervaarde ik ook als een tijd waarin ik mijn leven terug kreeg. Een tijd waarin ik amper of geen pijn had en dat was voor mij een verademing. 

Mijn nachtrust is ook niet echt veranderd. Voor de hersteloperatie van de transit moest ik 's nachts opstaan om het stomazakje leeg te maken. Nu moet ik 's nachts opstaan om naar het toilet te gaan o.w.v de diarree. Als ik een nacht kan doorslapen voel ik me de ochtend nadien extra blij. Als IBD-patiënt trek je je op aan kleine dingen, herkenbaar?

Que voedingspatroon is er ook niet zo veel veranderd in vergelijking met de periode voor de hersteloperatie. Net zoals elke persoon met Crohn of CU is het per persoon aftasten wat wel en niet werkt voor jou. Heb je vragen over voeding (of andere dingen) help ik je graag verder!
13 juni 2019

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x