Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Moe en futloos

Je voelt je al een tijdje moe en futloos? Dan is het raadzaam  om je bloed eens te laten trekken. In je bloed kan men onderzoeken hoe het met je ijzerstatus zit. Maar wat doet ijzer eigenlijk in je lichaam? 

Ik voelde me al even niet goed, ik had weinig energie en voelde me wat slap. Ook werd ik regelmatig duizelig en zag ik wat bleker. In mijn bloed was te zien dat mijn ijzerwaarden veel te laag stonden. Om dit te bepalen kijkt men onder andere naar je hemoglobine. Hemoglobine is de stof die zorgt voor de rode kleur in je bloed maar ook voor het transport van zuurstof. Een normale hemoglobinewaarde ligt tussen 12-16, bij mij  was dit 9. Er zijn ook andere waardes die men onderzoekt om een mogelijk tekort op te sporen. Hieronder een foto van mijn ijzerwaarden van vorige week. Ik ga jullie  de medische uitleg besparen maar dan zien jullie alvast wat ik bedoel.

Wat doet ijzer in je lichaam

Ijzer is betrokken bij verschillende functies in het lichaam die noodzakelijk zijn voor het in stand houden van het menselijk lichaam. Ijzer is ook nodig voor de zuurstoftransport in ons bloed opdat het lichaam optimaal kan functioneren en het zorgt voor de aanmaak van afweerstoffen. Is er ijzertekort dan kunnen deze noodzakelijke functies en het zuurstoftransport moeizamer verlopen.

Een IBD-patiënt, of een chronisch zieke patiënt voelt zich wel vaker wat futloos maar dit mag niet te lang aanslepen. Ijzertekort kan een oorzaak hebben maar dikwijls is er ook geen oorzaak te vinden. Mogelijk krijg je te weinig ijzer binnen via je voeding? Een vrouw kan ook kampen met ijzertekort als ze erg veel bloed verliest tijdens de menstruatie. Andere oorzaken kunnen stress zijn of je lichaam heeft simpelweg moeite met de opname van ijzer in het bloed. De reden dat mijn ijzer zo laag stond was door het rectale bloedverlies, veroorzaakt door een opstoot van de colitis.

Hoe kan je het ijzergehalte aanvullen

Voeding

Het belangrijkste wat je moet doen bij  een ijzertekort is gevarieerd eten. We nemen ons ijzer namelijk op via voeding. Het zit in tal van voedingsmiddelen zoals bruin brood, volkorendeegwaren, muesli, vlees, vis, eieren, peulvruchten, spinazie, noten,... 

Geneesmiddel

Het kan zijn dat een ijzertekort zodanig laag is dat naast de gevarieerde voeding, er ook extra ondersteuning nodig is. Dit onder de vorm van ijzersupplementen, deze zijn vrij verkrijgbaar. 

Geneesmiddelen op basis van ijzer worden door je arts voorgeschreven, een voorbeeld hiervan is Tardyferon. Deze medicatie heb ik 2 jaar geleden een tijdje moeten nemen. Aandachtspunt hierbij is dat je de pillen inneemt met een glas sinaasappelsap, omdat hierin veel vitamine C zit. Ijzer heeft vitamine C nodig om zich aan te binden waardoor het optimaal kan werken.

Infuus

Ik heb mijn bloed maandag laten trekken, dinsdag was er de bloeduitslag en woensdag kreeg ik al een ijzerinfuus. Door het bloedverlies had mijn lichaam een grote behoefte aan een snelle aanvulling van het ijzer.

Als oraal toegediende ijzerpreparaten niet werken of niet gebruikt kunnen worden of het ijzertekort moet snel aangevuld worden kan de arts ook kiezen voor een ijzerinfuus/ ijzerinfusen. De toediening van ijzer gebeurt dan intraveneus, dit is rechtstreeks in de bloedbaan. De hoeveelheid ijzer die je via het infuus krijgt  wordt bepaald op basis van het lichaamsgewicht en de hemoglobinespiegel. Afhankelijk van het ijzertekort kan het zijn dat je 1 of meerdere infusies zal moeten krijgen.

Harder, better, faster, stronger

Op welke manier de opname van ijzer ook gebeurt, je lichaam heeft even de tijd nodig om het ijzer op te nemen maar je zal je weldra een pak beter gaan voelen. Terug meer energie hebben en je kan er weer helemaal tegenaan!

21 juni 2018

Vaak vermoeid?  Misschien heb je wel een ijzertekort.
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x