21 juni 2018

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Moe en futloos

Je voelt je al een tijdje moe en futloos? Dan is het raadzaam  om je bloed eens te laten trekken. In je bloed kan men onderzoeken hoe het met je ijzerstatus zit. Maar wat doet ijzer eigenlijk in je lichaam? 

Ik voelde me al even niet goed, ik had weinig energie en voelde me wat slap. Ook werd ik regelmatig duizelig en zag ik wat bleker. In mijn bloed was te zien dat mijn ijzerwaarden veel te laag stonden. Om dit te bepalen kijkt men onder andere naar je hemoglobine. Hemoglobine is de stof die zorgt voor de rode kleur in je bloed maar ook voor het transport van zuurstof. Een normale hemoglobinewaarde ligt tussen 12-16, bij mij  was dit 9. Er zijn ook andere waardes die men onderzoekt om een mogelijk tekort op te sporen. Hieronder een foto van mijn ijzerwaarden van vorige week. Ik ga jullie  de medische uitleg besparen maar dan zien jullie alvast wat ik bedoel.

Wat doet ijzer in je lichaam

Ijzer is betrokken bij verschillende functies in het lichaam die noodzakelijk zijn voor het in stand houden van het menselijk lichaam. Ijzer is ook nodig voor de zuurstoftransport in ons bloed opdat het lichaam optimaal kan functioneren en het zorgt voor de aanmaak van afweerstoffen. Is er ijzertekort dan kunnen deze noodzakelijke functies en het zuurstoftransport moeizamer verlopen.

Een IBD-patiënt, of een chronisch zieke patiënt voelt zich wel vaker wat futloos maar dit mag niet te lang aanslepen. Ijzertekort kan een oorzaak hebben maar dikwijls is er ook geen oorzaak te vinden. Mogelijk krijg je te weinig ijzer binnen via je voeding? Een vrouw kan ook kampen met ijzertekort als ze erg veel bloed verliest tijdens de menstruatie. Andere oorzaken kunnen stress zijn of je lichaam heeft simpelweg moeite met de opname van ijzer in het bloed. De reden dat mijn ijzer zo laag stond was door het rectale bloedverlies, veroorzaakt door een opstoot van de colitis.

Hoe kan je het ijzergehalte aanvullen

Voeding

Het belangrijkste wat je moet doen bij  een ijzertekort is gevarieerd eten. We nemen ons ijzer namelijk op via voeding. Het zit in tal van voedingsmiddelen zoals bruin brood, volkorendeegwaren, muesli, vlees, vis, eieren, peulvruchten, spinazie, noten,... 

Geneesmiddel

Het kan zijn dat een ijzertekort zodanig laag is dat naast de gevarieerde voeding, er ook extra ondersteuning nodig is. Dit onder de vorm van ijzersupplementen, deze zijn vrij verkrijgbaar. 

Geneesmiddelen op basis van ijzer worden door je arts voorgeschreven, een voorbeeld hiervan is Tardyferon. Deze medicatie heb ik 2 jaar geleden een tijdje moeten nemen. Aandachtspunt hierbij is dat je de pillen inneemt met een glas sinaasappelsap, omdat hierin veel vitamine C zit. Ijzer heeft vitamine C nodig om zich aan te binden waardoor het optimaal kan werken.

Infuus

Ik heb mijn bloed maandag laten trekken, dinsdag was er de bloeduitslag en woensdag kreeg ik al een ijzerinfuus. Door het bloedverlies had mijn lichaam een grote behoefte aan een snelle aanvulling van het ijzer.

Als oraal toegediende ijzerpreparaten niet werken of niet gebruikt kunnen worden of het ijzertekort moet snel aangevuld worden kan de arts ook kiezen voor een ijzerinfuus/ ijzerinfusen. De toediening van ijzer gebeurt dan intraveneus, dit is rechtstreeks in de bloedbaan. De hoeveelheid ijzer die je via het infuus krijgt  wordt bepaald op basis van het lichaamsgewicht en de hemoglobinespiegel. Afhankelijk van het ijzertekort kan het zijn dat je 1 of meerdere infusies zal moeten krijgen.

Harder, better, faster, stronger

Op welke manier de opname van ijzer ook gebeurt, je lichaam heeft even de tijd nodig om het ijzer op te nemen maar je zal je weldra een pak beter gaan voelen. Terug meer energie hebben en je kan er weer helemaal tegenaan!

Vaak vermoeid?  Misschien heb je wel een ijzertekort.

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x