Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Zoals jullie weten uit een vorig blogartikel op SOS Colitis, is het belang van vaccineren bij mensen met een chronische darmaandoening erg groot. 

Graag wil ik dat artikel nog verder aanvullen met informatie die ik verkreeg tijdens de presentatie van Prof Ferrante op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn en colitis ulcerosa VZW

Gevolgen van niet vaccineren tegen griep

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, de meest voorkomende zijn type A en B. De ziekteverschijnselen zijn vooral koorts, spierpijn, hoofd-en keelpijn, droge hoest en koude rillingen.

Iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa die griep krijgt, heeft dit veel intenser dan anderen. Het kan zodanig escaleren dat een opname op de dienst 'intensieve zorgen' nodig kan zijn.

Prof Ferrante adviseert dat iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zich best laat vaccineren rond midden november. Laat door je arts het vaccin voorschrijven als 'derdebetalersregeling', op die manier betaal je minder voor je griepsspuit.

Vaccinatie tegen pneumokokken

De vaccinatie tegen pneumokokken bestaat uit 2 vaccins: 1 basisvaccin dat je eenmaal toegediend krijgt en 1 herhalingsvaccin dat je elke 5 jaar opnieuw moet laten zetten.

Prévenar krijg je als eerste toegediend (= basisvaccin) en kost 74 euro. Pneumovax is het vervolgvaccin en laat je iedere 5 jaar inspuiten, dit kost 25 euro. Deze kosten zijn jammer genoeg niet terug betaald.

Andere belangrijke vaccinaties

Prof Ferrante raadde ook aan dat iemand met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zich ook zou inenten tegen humaan papillomavorus. Dit bij zowel mannen als vrouwen, deze vaccinaties zijn niet terugbetaald.

Vaccinatie tegen difterie, tetanus en kinkhoest dien je elke 10 jaar te laten zetten. Zowel iemand met verminderde immuniteit als een gezond persoon. Deze vaccinatie,Triaxis, is gratis als je deze via een arts laat voorschrijven. Via 'Vaccinet' wordt je inspuiting geregistreerd en jij moet er helemaal niets voor betalen, het mag ook al eens meevallenZelf plaats ik Triaxis elke dag bij zwangere dames op de raadpleging gynaecologie en verloskunde waar ik werk in UZ Leuven.

Via de website 'Mijn Gezondheid' kan je niet alleen opzoeken welke vaccinaties je reeds kreeg, ook vind je naast je medicatieschema nog tal van andere informatie terug omtrent je gezondheid.


foto: www.laatjevaccineren.be

31 oktober 2019

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x