8 augustus 2019

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Op vakantie als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt

De vakantieperiode is volop aan de gang. Mensen trekken naar warme of net koude oorden. Van Zuid-Afrika tot de Belgische kust tot Canada. Je bent misschien al op vakantie geweest of moet nog gaan?  

Wij gaan heel graag kamperen, ik ben graag dicht bij de natuur omdat ik me dan echt kan ontspannen!  Als darmpatiënt op vakantie gaan in de natuur is helaas niet zo evident.  In dit artikel geef ik je alvast tips hoe je kan kamperen met een darmprobleem.

Colitis Ulcerosa Siegrid SOS Colitis

Wil je graag een algemeen artikel lezen over reizen en darmproblemen? 

Rust en natuur

Kom jij ook zo tot rust in de natuur? Niet alleen mentaal maar ook fysiek kan ik mijn batterijen opladen tussen de bladeren, de bomen en het water. Wakker worden met het geluid van zingende vogels en kabbelend water, heerlijk! Wandelingen maken in de stille en vrije natuur, zalig! 's Avonds een drankje en een hapje aan de tent, lekker!

Voor ik ga wandelen maak ik eerst een tussenstop in de sanitaire blok. In mijn rugzak neem ik -naast water- ook altijd toiletpapier mee. Dat neemt veel plaats en daarom kies ik voor papieren zakdoekjes. Dat geeft me een gevoel van zekerheid. Natuurlijk hoop je altijd dat je niet tijdens de wandeling in de bosjes moet gaan maar je bent er alleszins op voorzien  .

Comfort

Neem genoeg laagjes mee zodat je voorzien bent op zowel koud als warm weer zodat je je de hele dag door comfortabel voelt. Kies voor te slapen een warme slaapzak. 's Nachts koelt de omgevingstemperatuur erg af en kan het heel koud worden, voorzie je hier dus op.  Zorg ook dat je zacht en comfortabel kan slapen, investeer in een deftige matras en vergeet je overtrek niet. Dat is niet alleen beter voor je matras maar ook warmer, 2 vliegen in 1 klap! Voor een ideale slaaphouding neem je ook een kussen mee.

Locatie om te kamperen

Als je op zoek gaat naar een locatie om te overnachten, kies dan een verblijf waar er comfort is. Comfort is voor iedereen verschillend maar voor mij betekent dit in de 1ste plaats een camping met de nodige sanitaire infrastructuur. Daarmee bedoel ik een toilet mét bril en douche.

Toiletten op de camping

Zijn er voldoende toiletten voorzien op de camping waar je gaat logeren? Als je logeert op de tentenweide, is er dichtbij een toiletblok? Logeer je in een huisje, is er een toilet voorzien of moet je nog een lange afstand wandelen?

Als colitis ulcerosa of Crohn patiënt denk je vaak 'waar is het dichtbij zijnde toilet'. Op vakantie is dat niet anders. Als je weet dat er dichtbij je tent (of ander verblijf) een toilet is, brengt dit rust. En rust in je hoofd betekent ook rustige darmen. 

Toegegeven, vooral als ik ga slapen kan ik wel eens stressen op de camping.  Wat als ik moet opstaan vannacht? Maar als ik dan 's nachts moet opstaan overvalt mij een gevoel van geluk. Als ik uit de tent kom ervaar ik een stilte waarin je enkel de bomen hoort ruisen en hangt er veel zuurstof in de lucht. Ik neem altijd een hoofdlamp mee maar hopelijk is de camping waar je logeert voorzien van voldoende verlichting.

Toiletpapier

Toiletpapier is iets waar je niet meteen aan denkt als je op vakantie vertrekt maar wat je zeker moet meenemen naar de camping!  Of een andere vorm van doekjes. Er is helemaal niets vreemd aan om met je toiletrol op de camping rond te lopen, iedereen doet het omdat het zo normaal is. Voorzie voldoende papier zodat je niet in nood komt. Op de camping is de toiletrol mijn beste maatje hihi! 

Koken op de camping

Ondanks je ervoor kan kiezen om te gaan uiteten, kan je ook zelf een lekker gerechtje koken op de camping. Daarvoor hoef je zelfs geen keukenprinses te zijn. Rijst of volkoren pasta met groentjes zijn simpel om klaar te maken. Een kampeertafel en stoeltjes zijn onmisbaar om comfortabel te eten. Kook je zelf dan heb je een kookvuur, gas, kookpot en spatel nodig. Ook bordjes, bestek, bekertjes en ander keukengerei zijn nuttig. 

Tip: neem je kurkentrekker mee! Zalig  om te aperitieven of als slaapmutsje een flesje te kraken.

Meestal is er ook een campingwinkel of een supermarkt in de buurt, dat is vooral handig als je geen koelkast hebt waardoor je je benodigdheden de dag zelf kan kopen. Uiteraard weet je dat het als CU of Crohn patiënt belangrijk is dat je verse voeding eet. 

Andere belangrijke zaken zijn: EHBO-kit, zonnecrème, muggenstick, GSM-oplader, boek etc. Voor verder aanvulling verwijs ik jullie graag door naar een ander boeiend artikel over reizen en darmproblemen.

Veel plezier! Volg me zeker op Facebook en Instagram om mijn avonturen te volgen.

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x