Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Op vakantie als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt

De vakantieperiode is volop aan de gang. Mensen trekken naar warme of net koude oorden. Van Zuid-Afrika tot de Belgische kust tot Canada. Je bent misschien al op vakantie geweest of moet nog gaan?  

Wij gaan heel graag kamperen, ik ben graag dicht bij de natuur omdat ik me dan echt kan ontspannen!  Als darmpatiënt op vakantie gaan in de natuur is helaas niet zo evident.  In dit artikel geef ik je alvast tips hoe je kan kamperen met een darmprobleem.

Colitis Ulcerosa Siegrid SOS Colitis

Wil je graag een algemeen artikel lezen over reizen en darmproblemen? 

Rust en natuur

Kom jij ook zo tot rust in de natuur? Niet alleen mentaal maar ook fysiek kan ik mijn batterijen opladen tussen de bladeren, de bomen en het water. Wakker worden met het geluid van zingende vogels en kabbelend water, heerlijk! Wandelingen maken in de stille en vrije natuur, zalig! 's Avonds een drankje en een hapje aan de tent, lekker!

Voor ik ga wandelen maak ik eerst een tussenstop in de sanitaire blok. In mijn rugzak neem ik -naast water- ook altijd toiletpapier mee. Dat neemt veel plaats en daarom kies ik voor papieren zakdoekjes. Dat geeft me een gevoel van zekerheid. Natuurlijk hoop je altijd dat je niet tijdens de wandeling in de bosjes moet gaan maar je bent er alleszins op voorzien  .

Comfort

Neem genoeg laagjes mee zodat je voorzien bent op zowel koud als warm weer zodat je je de hele dag door comfortabel voelt. Kies voor te slapen een warme slaapzak. 's Nachts koelt de omgevingstemperatuur erg af en kan het heel koud worden, voorzie je hier dus op.  Zorg ook dat je zacht en comfortabel kan slapen, investeer in een deftige matras en vergeet je overtrek niet. Dat is niet alleen beter voor je matras maar ook warmer, 2 vliegen in 1 klap! Voor een ideale slaaphouding neem je ook een kussen mee.

Locatie om te kamperen

Als je op zoek gaat naar een locatie om te overnachten, kies dan een verblijf waar er comfort is. Comfort is voor iedereen verschillend maar voor mij betekent dit in de 1ste plaats een camping met de nodige sanitaire infrastructuur. Daarmee bedoel ik een toilet mét bril en douche.

Toiletten op de camping

Zijn er voldoende toiletten voorzien op de camping waar je gaat logeren? Als je logeert op de tentenweide, is er dichtbij een toiletblok? Logeer je in een huisje, is er een toilet voorzien of moet je nog een lange afstand wandelen?

Als colitis ulcerosa of Crohn patiënt denk je vaak 'waar is het dichtbij zijnde toilet'. Op vakantie is dat niet anders. Als je weet dat er dichtbij je tent (of ander verblijf) een toilet is, brengt dit rust. En rust in je hoofd betekent ook rustige darmen. 

Toegegeven, vooral als ik ga slapen kan ik wel eens stressen op de camping.  Wat als ik moet opstaan vannacht? Maar als ik dan 's nachts moet opstaan overvalt mij een gevoel van geluk. Als ik uit de tent kom ervaar ik een stilte waarin je enkel de bomen hoort ruisen en hangt er veel zuurstof in de lucht. Ik neem altijd een hoofdlamp mee maar hopelijk is de camping waar je logeert voorzien van voldoende verlichting.

Toiletpapier

Toiletpapier is iets waar je niet meteen aan denkt als je op vakantie vertrekt maar wat je zeker moet meenemen naar de camping!  Of een andere vorm van doekjes. Er is helemaal niets vreemd aan om met je toiletrol op de camping rond te lopen, iedereen doet het omdat het zo normaal is. Voorzie voldoende papier zodat je niet in nood komt. Op de camping is de toiletrol mijn beste maatje hihi! 

Koken op de camping

Ondanks je ervoor kan kiezen om te gaan uiteten, kan je ook zelf een lekker gerechtje koken op de camping. Daarvoor hoef je zelfs geen keukenprinses te zijn. Rijst of volkoren pasta met groentjes zijn simpel om klaar te maken. Een kampeertafel en stoeltjes zijn onmisbaar om comfortabel te eten. Kook je zelf dan heb je een kookvuur, gas, kookpot en spatel nodig. Ook bordjes, bestek, bekertjes en ander keukengerei zijn nuttig. 

Tip: neem je kurkentrekker mee! Zalig  om te aperitieven of als slaapmutsje een flesje te kraken.

Meestal is er ook een campingwinkel of een supermarkt in de buurt, dat is vooral handig als je geen koelkast hebt waardoor je je benodigdheden de dag zelf kan kopen. Uiteraard weet je dat het als CU of Crohn patiënt belangrijk is dat je verse voeding eet. 

Andere belangrijke zaken zijn: EHBO-kit, zonnecrème, muggenstick, GSM-oplader, boek etc. Voor verder aanvulling verwijs ik jullie graag door naar een ander boeiend artikel over reizen en darmproblemen.

Veel plezier! Volg me zeker op Facebook en Instagram om mijn avonturen te volgen.

08 augustus 2019

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x