19 november 2018

Waarom jij je best laat vaccineren

Uit de poll die ik op sociale media hield bleek dat de helft van jullie zich elk jaar laat vaccineren tegen de griep en de andere helft niet, een gelijke verdeling dus. In dit artikel wil ik jou overtuigen van het belang om je als IBD-patiënt goed te laten vaccineren.

Wat is vaccineren?

Vaccineren gebeurt door een entstof (=vaccin) in het lichaam te brengen door middel van een spuit. Een vaccin bestaat uit sterk verzwakte of dode ziektekiemen (virussen of bacteriën) of delen ervan die de ziekte niet kunnen veroorzaken. Als reactie op deze lichaamsvreemde stof maakt het immuunsysteem vervolgens antistoffen aan, zonder zelf de ziekte door te maken.

 Vaccinatie is voor het lichaam  een soort eerste kennismaking met een virus of bacterie. Het lichaam leert hoe correct erop te reageren zodat die virussen of bacteriën de ziektes niet kunnen veroorzaken wanneer je er later mee in contact komt.

Een vaccinatie moet je dus beschouwen als een bescherming tegen elke toekomstige blootstelling aan een ernstige ziekte. De blootstelling is vaak onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, je kan je dus het best tijdig laten inenten.

Als kind wordt je volgens een vast vaccinatieschema ingeënt. Op die manier ben je beschermt tegen verschillende ziektes zoals bof, rode hond en kinkhoest. Maar hoe zit het dan als je een chronische aandoening hebt?

IBD en een verzwakt immuunsysteem

Door colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn heb je een verzwakt immuunsysteem. Niet alleen door de aandoening zelf maar ook omdat we dikwijls immunosuppressiva krijgen. Dat is medicatie die je immuunsysteem onderdrukt, om op die manier de IBD onder controle te krijgen. Hierdoor ben je meer vatbaar voor ziektes. Om jezelf te beschermen hiertegen laat je je best vaccineren tegen griep en pneumokokken. 

Een vaccinatie is eenvoudig en veilig en de prik is zo gebeurt. Ik kan het als verpleegkundige en patiënt weten :). Het dient als voorzorgsmaatregel om je gezondheid te beschermen. Het kan een verschil maken tussen leven en dood. Zeker bij oudere mensen of iemand met een zwak immuunsysteem. Als iemand in je omgeving een zwakke immuniteit heeft is het raadzaam om je te laten inenten. Als jij de griep zou krijgen en dan in de buurt komt van iemand die zwakker is kan die persoon ziek worden en dat kan hem/haar fataal zijn.

Waarom zou je niet kiezen voor een vaccinatie? 

Ik kan eerlijk gezegd geen enkele reden opnoemen. Waarom zou je je niet willen beschermen tegen een ziekte als je dat risico kunt beperken? 

Een vaccin is een geneesmiddel en een geneesmiddel kan bijwerkingen hebben. Bij een vaccinatie kan dit pijn, zwelling of roodheid zijn op de plaats waar de prik gezet is, maar dit gaat voorbij. 

Griep 

Griep, we kennen het allemaal. Als je het te pakken hebt voel je je enorm ellendig. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het influenzavirus dat de seizoensgriep veroorzaakt kan uit verschillende types bestaan (de meest voorkomende zijn type A en B). De ziekteverschijnselen zijn vooral koorts, spierpijn, hoofd-en keelpijn, droge hoest en koude rillingen.

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Overdracht gebeurt via druppels en over een korte afstand. Door hoesten of niezen kan het griepvirus zich dus verspreiden. Meestal genees je hier vanzelf van na enkele dagen (ook al lijkt het soms een eeuwigheid te duren :p ).

De griepprik is sterk aan te raden voor chronisch zieken, 65+'ers, zwangere vrouwen en iedereen die in de zorgsector werkt. Dat maakt dat ik dubbel zoveel redenen heb om me te laten vaccineren aangezien ik in Gasthuisberg werk :) .

Ik laat me jaarlijks vaccineren voor de griep. Ik kies ervoor om dit rond begin november te zetten. Laat je je vaccin vroeg zetten dan ben je niet de volledige winterperiode beschermd.

Pneumokokken

Vaccinatie tegen pneumokokken maakt deel uit van het basisvaccinatieschema van Kind en Gezin. Je wordt gevaccineerd op 2 maanden, 3 maanden, 4 maanden en 12 maanden. 

De symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn. Pneumokokken geven een ziektebeeld gaande van lichte luchtwegeninfecties tot  longontsteking, hersenvliesontsteking, sinusitis en bloedvergiftiging.

De besmetting gebeurt net zoals bij griep door het overdragen van fijne druppels door hoesten en niezen. Bij ernstige longinfecties is een behandeling met antibiotica nodig. 

Mijn vaccinatie voor pneumokokken liet ik in oktober dit jaar zetten. Toen in 2014 de diagnose van colitis ulcerosa werd gesteld zei de arts dat ik jaarlijks mijn griepvaccin diende te krijgen en best ook mijn vaccin voor pneumokokken. Toch heb ik het pas sinds dit jaar laten zetten omdat ik nu Entyvio krijg. Dit is een immuunsupressor. Hoewel ik hiervoor ook geneesmiddelen nam die het immuunsysteem onderdrukten. Hiervoor leek het me minder belangrijk maar mijn artsen moedigden me erg om dit te doen en lieten me inzien hoe belangrijk het is om het vaccin te krijgen als je immuunsuppressiva krijgt.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen en kijk alvast uit naar jullie reacties op dit artikel!

Afbeelding: laatjevaccineren.be

Waarom jij je best laat vaccineren

Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie

In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.

5 november 2020

Lees meer

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Weg met het taboe rond darmziekten!

Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.

30 augustus 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x