30 augustus 2018

Weg met het taboe rond darmziekten!

Delen, delen, delen

Je hebt darmproblemen maar kan er met iemand over praten? Last van winderigheid of een opgeblazen gevoel, buikpijn na het eten of diarree. Problemen waar we niet graag over praten doordat er jammer genoeg een taboe hangt rond darmziekten. Ik heb de aandoening colitis ulcerosa waardoor darmproblemen een groot deel zijn van mijn leven en lichaam.

Mijn doel is om het taboe rond darmziekten te doorbreken. Om mijn verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen en de kans daartoe te verhogen heb ik verschillende magazines aangesproken. 

Informatie zoeken en vinden

Sinds ik de diagnose van colitis ulcerosa kreeg in 2014 ben ik volop op zoek gegaan naar informatie. Info over de aandoening zelf is er zeker te vinden maar gedetailleerde info zoals; 'welk zalfje heb ik nodig voor die bepaalde pijn' is er niet. Ik ging op zoek naar forums maar ook die zijn erg schaars en dikwijls gericht op algemeen auto-immune aandoeningen. 

Via mijn blog wil ik de info geven die ik zelf gemist heb en wil ik met mijn ervaringen anderen helpen. Zowel op gebied van voeding, stress, beweging, mentale gezondheid, ervaringen na operaties, ervaringen met een stoma, ... Kortom ervaringen in het leven nu. Ook wil ik een netwerk creëren tussen mensen met een (inflammatoire) darmaandoening, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat. Via mijn blog wil ik jullie boosten om positief in het leven te staan, ook mét IBD.

Knack.be

Trui Engels van Knack.be reageerde meteen erg enthousiast. Zij wilde graag een interview bij me afnemen en dit aangevuld met de medische uitleg van een maag-darmspecialist. Daarop heb ik een van mijn proffen, Séverine Vermeire  gecontacteerd of zij het zag zitten om samen te werken. Samen waren we erg gemotiveerd om er een boeiend artikel van te maken.

Het interview verliep telefonisch en ik was best zenuwachtig. Daar was geen enkele reden voor want Trui stelde me meteen gerust. Ze vroeg me hoe men de ziekte had vastgesteld en welke invloed de colitis had op mijn (sociaal) leven. Of ik wetenschappelijke onderzoeken opvolg zoals de nieuwe studie rond stoelgangtransplantatie en welke boodschap ik andere IBD-patiënten wil meegeven.

Het artikel lees je hier. Je kan je gratis registreren om het volledige artikel te lezen.

Lachend kakske

Toen het artikel was uitgewerkt, kreeg ik de kans om het na te lezen en nadien werd het online gezet. Ik hoop dat we met zulke artikels het taboe rond darmaandoeningen en de bijhorende klachten wat kunnen doorbreken. Laat je stem horen, je hoeft niet beschaamd te zijn om erover te praten!

Heb je vragen of weet je niet waar je terecht kan? Je kan me altijd contacteren via de website, facebook en instagram

Bron afbeeldingen:
https://www.npo3fm.nl
http://www.techagesite.com/funny-wallpaper-pics-quotes-photos-and-stuff.htm
Minion-Quotes.com
Knack.be

Weg met het taboe rond darmziekten!

Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Lees hier wat jij als Crohn of colitis ulcerosa patiënt kan doen om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen corona.

19 maart 2020

Lees meer

De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!

Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.

6 februari 2020

Lees meer

Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt

Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!

31 oktober 2019

Lees meer

Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening

Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.

12 oktober 2019

Lees meer

Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend

Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D

27 augustus 2019

Lees meer

Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt

Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!

8 augustus 2019

Lees meer

Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma

In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!

13 juni 2019

Lees meer

Ken jij jouw rechten als patiënt?

Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?

19 april 2019

Lees meer

Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot

Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.

11 april 2019

Lees meer

Chronische darmziekte en darmkanker

Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.

14 maart 2019

Lees meer

Dé hersteloperatie

Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.

31 januari 2019

Lees meer

Waarom jij je best laat vaccineren

Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.

19 november 2018

Lees meer

Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot

In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.

25 oktober 2018

Lees meer

‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’

Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.

25 september 2018

Lees meer

Het leven met een stoma

Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.

7 augustus 2018

Lees meer

1ste dagen met mijn stoma

Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.

10 juli 2018

Lees meer

Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.

Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.

21 juni 2018

Lees meer

Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?

Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.

31 mei 2018

Lees meer

Dé operatie

Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.

23 mei 2018

Lees meer

Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!

Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.

3 mei 2018

Lees meer

Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade

Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.

11 april 2018

Lees meer

Respecteer je eigen grenzen

Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.

16 maart 2018

Lees meer

Spoedopname 13 oktober 2014

Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.

4 maart 2018

Lees meer

1ste acute aanval 21 maart 2014

Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.

25 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x