19 maart 2020
Welke impact heeft corona op de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?
Het leek eerst een ver-van-ons-bed gegeven maar werd plots onze eigen harde realiteit, de uitbraak van het coronavirus in België. De kans op besmetting is reëel en niet te onderschatten. Wees niet bang, iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft geen verhoogd risico om geïnfecteerd te worden met het coronavirus.
Medicatie en het immuunsysteem
Echter, wie specifieke medicatie krijgt die het immuunsysteem onderdrukt is allicht iets meer vatbaar, net zoals die personen meer vatbaar zijn voor andere virale infecties zoals een verkoudheid. Er zijn nog geen wetenschappelijke studies beschikbaar rond het coronavirus en darmziekten maar het is van essentieel belang dat we ons hiertegen beschermen. Dat geldt voor iedereen, of je nu een darmziekte hebt of niet.
Medicatie die het immuunsysteem onderdrukken zijn cortisone (prednisolone of Medrol), azathioprine (Imuran), infliximab (Remicade of Inflectra), adalimumab (Humira) of andere biologische medicaties (zoals Vedolizumab (Entyvio) of ustekinumab (Stellara)). Heb je extra vragen over deze medicatie, aarzel niet om me te contacteren.
Moet ik mijn medicatie stoppen of verminderen?
Om het risico op een opstoot te vermijden is het belangrijk dat je de medicatie niet zelf stopt of verminderd. Als je stopt met je medicatie, kan je ziekte weer opflakkeren en dan verlaagt je weerstand. Zolang je niet ziek bent, raden de artsen aan je medicatie onveranderd verder te zetten. In het ziekenhuis zijn strikte maatregelen genomen om het besmettingsrisico te beperken. Wel wordt er gevraagd om zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen of maximum één persoon die je begeleidt.
Volg strikt de corona-maatregelen die de overheid gegeven heeft:
- Was regelmatig je handen. Bijvoorbeeld na elk toiletbezoek, voor elke maaltijd, na niezen of hoesten.
- Geef elkaar geen hand. Zoek andere originele manieren om elkaar te begroeten. Hier vind je alvast wat inspiratie.
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje als je hoest of niest en gooi het zakdoekje weg in een afsluitbare vuilnisbak.
- Nies of hoest in de binnenkant van je elleboog als je geen papieren zakdoekje hebt.
- Blijf thuis als je ziek bent (koorts, hoest, verkoudheid)
- Bezoek geen grootwarenhuis of andere winkels op drukke momenten.
- Vermijd contact met zieke mensen, ook met zieke huisgenoten.
- Blijf thuis: burgers wordt gevraagd om binnen te blijven, tenzij een verplaatsing “essentieel” is. Daaronder vallen bijvoorbeeld verplaatsingen naar het werk (indien noodzakelijk), de apotheek, voedingszaken, het tankstation, de post, etc.. Beperk onnodige verplaatsingen, vermijd zeker reizen en het openbaar vervoer (trein, tram, bus)
- Hou voldoende afstand, minstens anderhalve meter. Na deze moeilijke periode voelt een knuffel geven extra leuk!
Hoe kan jij je immuniteit boosten
Drink voldoende water
Minimum 8 glazen per dag, ook thee mag zeker. Ik drink regelmatig verse gember-citroenthee met honing, een echte opkikker! Soep kan ook een goed alternatief zijn.
Eet zo gezond en evenwichtig mogelijk
Groenten en fruit, noten en zaden zitten boordevol vitaminen en krachtige beschermstoffen.
Wees geen stresskonijn ![]()
Dit vind ik persoonlijk niet gemakkelijk aangezien er elke dag enorm veel berichtgeving verschijnt rond corona en ik in de zorgsector werk maar het is echt superbelangrijk dat je je lichaam de nodige ontspanning geeft. Probeer deze ontspannende stretching op SOS Colitis.
Onze darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden, in wetenschappelijke artikels spreekt men over de hersen-darm-as. Dat betekent dat het welbevinden van zowel je darmen als je hersenen, invloed hebben op elkaar. Stress vormt een grote prikkel op de hersen-darm-as, met darmklachten tot gevolg.
Bij een stresssituatie krijgen de hersenen een signaal dat er een probleem is en ze willen dit probleem oplossen. Maar dit kost energie, energie die ze voornamelijk uit de darmen halen. Dit heeft als gevolg dat de darmen tijdens de vertering energie zullen sparen, de doorbloeding vermindert en minder slijmstoffen produceert om te kunnen reageren in zulke stresssituaties. Zowel mensen met als zonder darmaandoening zullen buikpijn ervaren.
Concrete tips om met stress om te gaan vind je in dit artikel.
Shake that booty!
Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming waardoor het niet alleen goed is voor het hart en de bloedvaten maar ook voor de werkingsprocessen in het hele lichaam. Door de verbeterde bloeddoorstroming krijgt ons lichaam een betere afweer tegen ziektes. Dit komt doordat afweercellen sneller door het lichaam worden vervoerd waardoor ze ziektekiemen efficiënt en sneller kunnen uitschakelen. Wil je een kleine workout doen thuis? Hier zijn alvast enkele leuke oefeningen! De varianten hierop staan ook op SOS Colitis.
Een wandeling in de natuur of een leuke workout kan wonderen doen. Frisse lucht en heerlijk ontspannend, ideaal dus!
Wees geen nachtbraker
Zorg dat je voldoende rust neemt, men raadt aan minimum 8 uur slaap te nemen. Extra voordeel als je slaapt: je darmen hebben ook rust!
Wat als je ziek bent ![]()
Wanneer je je grieperig voelt, hoest, ademhalingsproblemen, koorts of keelpijn hebt ga dan niet naar je huisarts of dagziekenhuis voor je behandeling. In dat geval contacteer je telefonisch je huisarts. Indien nodig kan je telefonisch contact opnemen met het gastro-enterologie-team van je ziekenhuis.
Is er mogelijks een nieuwe opstoot in je darmen of is er een andere reden om opgenomen te worden, dien je je te melden bij de spoedgevallendienst. Indien nodig zal men je daar testen zodat men kan uitsluiten dat je besmet bent met het coronavirus.
Indien je vragen hebt of ongerust bent, contacteer dan steeds telefonisch je huisarts of gastro-enteroloog.
Draag zorg voor jezelf en voor je naasten! #blijfinuwkot
Wil je graag meer info? https://www.info-coronavirus.be/
Blijf je graag live op de hoogte van internationale cijfers omtrent het coronavirus?
Heb je nog vragen in verband met het coronavirus of ben je op zoek naar mee info?
Bronnen:
https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/coronavirus-covid-19-nieuws-en-updates
https://www.healthtipsever.com/15-foods-that-boost-the-immune-system/
Bilkrampen en andere gênante problemen na de hersteloperatie
In dit blogbericht wil ik jullie meenemen in mijn tocht doorheen de periode na de hersteloperatie.
5 november 2020
De eerste twee weken met mijn pouch. Waarschuwing: intieme details!
Dit is een intiem artikel over mijn ervaring twee weken na de hersteloperatie. Met deze ervaring te delen hoop ik anderen een hart onder de riem te steken en tips te kunnen geven.
6 februari 2020
Vaccineren als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt
Wat is het gevolg wanneer je je niet laat vaccineren als je een darmaandoening hebt? Lees hier alle gevolgen van dien!
31 oktober 2019
Brand een kaarsje voor iemand met een darmaandoening
Deze community gaat verder uitbreiden! Om jou nog beter te ondersteunen, kan je in de toekomst deelnemen aan verschillende workshops en ontmoetingsdagen.
12 oktober 2019
Getuigenis van Geert, lotgenoot en vriend
Geert is net zoals ik colitis ulcerosa patiënt. We leerden elkaar kennen in 2018 op de studie- en ontmoetingsdag van de Crohn-colitis ulcerosa vereniging VZW. Een fantastisch evenement waarbij IBD-patiënten elkaar kunnen ontmoeten en je met een rugzak vol boeiende informatie naar huis gaat. 13 oktober 2019 organiseert de vereniging een volgende studie-en ontmoetingsdag. Ik zal er zeker zijn, jij hopelijk ook? :D
27 augustus 2019
Vakantie! Kamperen als je colitis ulcerosa of Crohn hebt
Vind je het moeilijk om op vakantie te gaan op een camping als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebt? Het kan comfortabel en leuk zijn! Met deze tips kan je genieten, dichtbij de natuur!
8 augustus 2019
Terugblik op mijn periode als colitis ulcerosa patiënt met een stoma
In dit artikel geef ik een terugblik naar mijn ervaring als colitis ulcerosa - en stomapatiënt en het verloop van de hersteloperatie. Lees er hier alles over!
13 juni 2019
Ken jij jouw rechten als patiënt?
Gisteren was het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Maar wat betekent dit precies voor patiënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn?
19 april 2019
Getuigenis van een lot- en leeftijdsgenoot
Nicky is net zoals ik 27 jaar en heeft ook colitis ulcerosa. Lees hier zijn boeiende getuigenis over zijn ervaring met een darmaandoening.
11 april 2019
Chronische darmziekte en darmkanker
Maart = strijd tegen darmkanker. Mensen met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben een verhoogd risico op dikke darmkanker. Daarom wil ik met de blog hier extra aandacht aan besteden.
14 maart 2019
Dé hersteloperatie
Ten gevolge van colitis ulcerosa werd op 10 september 2015 mijn dikke darm verwijderd en kreeg ik een voorlopig stoma. In januari 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een nieuw darmkanaal aangelegd, dat noemt men een J-pouch.
31 januari 2019
Waarom jij je best laat vaccineren
Iemand met een chronische aandoening heeft een zwakker immuunsysteem, het is daarom enorm belangrijk dat je je goed laat vaccineren.
19 november 2018
Getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot
In dit artikel lees je de bijzondere getuigenis van een goede vriendin en lotgenoot. Een verhaal dat je zal raken, heel mooi hoe zij dit heeft neergeschreven.
25 oktober 2018
‘Een stoma een maand langer houden dan nodig?! Ik koos er voor!’
Normaal moeten er minimum 3 maanden tussen de 2 operaties zitten, ik heb gekozen voor 4 maanden. Over het hoe en waarom ontdek je in dit artikel.
25 september 2018
Weg met het taboe rond darmziekten!
Deze week verscheen op Knack.be een artikel over mijn leven met colitis ulcerosa. Lees er in dit blogartikel meer over.
30 augustus 2018
Het leven met een stoma
Het herstel van de 1ste operatie heeft veel tijd gevraagd. Wekenlang kon ik amper drinken of eten binnen houden. Stap voor stap geraakte ik er gelukkig weer bovenop.
7 augustus 2018
1ste dagen met mijn stoma
Enerzijds was ik verdrietig, anderzijds was er de opluchting omdat ik een stoma had. Opluchting? Inderdaad! Lees in dit artikel welke dubbele gevoelens stomapatiënten dikwijls ervaren.
10 juli 2018
Vaak vermoeid? Misschien heb je wel een ijzertekort.
Ken je dat gevoel dat je je al een tijdje niet goed voelt? Een slap gevoel, altijd moe, futloos? Misschien heb je dan wel een ijzertekort zoals bij mij vorige week werd vastgesteld. Lees hier wat je eraan kan doen.
21 juni 2018
Weet jij wat de betekenis is achter het logo van SOS Colitis?
Het logo van SOS Colits is een roos. Ik heb gekozen voor dit symbool omdat een roos voor mij vele betekenissen heeft.
31 mei 2018
Dé operatie
Lees hier hoeveel centimeters dikke darm werd weggehaald tijdens mijn operatie in september 2015.
23 mei 2018
Ga weg Clostridium en oh help Flagyl!
Eind augustus, ik had net mijn 3de behandeling Remicade achter de rug. Een medicijn waarvoor ik naar het dagziekenhuis moest gaan, dit medicijn werd via een infuus toegediend. Het leek goed aan te slaan en ik had heel wat moed om er tegenaan te gaan. Ik had het gevoel dat men het juiste medicijn voor mij had gevonden.
3 mei 2018
Na regen komt zonneschijn met Humera en Remicade
Op 28 juni 2015, werd ik opnieuw opgenomen, omwille van weeral een nieuwe opstoot en bacteriële infectie in de darmen.
11 april 2018
Respecteer je eigen grenzen
Bij de feestdagen was ik aan het werk als kassierster bij Carrefour . Ik voelde me al enkele dagen echt niet goed.
16 maart 2018
Spoedopname 13 oktober 2014
Tijdens de zumba werd ik meteen na de opwarming heel slap en dit werd erger, ik ging op de bank zitten waarna ik spontaan moest beginnen huilen. Toen hebben ze me op de grond gelegd met mijn benen omhoog omdat ik de hele tijd flauwviel. Ik begon te hyperventileren en raakte in paniek.
4 maart 2018
1ste acute aanval 21 maart 2014
Voor we naar de dokter zijn gegaan op zaterdag 22/03/14 heb ik al enkele dagen last van erge krampen. Donderdag 20/03/14 twijfel ik of ik bloed bij mijn stoelgang heb. Op vrijdag 21/03 heb ik terugkomdag op school, ik heb eens geteld hoeveel buikpijn-aanvallen ik had en het zijn er 1/uur, soms 2/uur.
25 februari 2018