Over

Over SOS Colitis

Hallo, ik ben Siegrid, aangenaam kennis maken!

Ik ben een enthousiaste jonge vrouw in de fleur van haar leven! Van opleiding ben ik vroedvrouw, verpleegkundige en leerkracht. Al van kinds af aan ben ik geboeid door de medische wereld en zorg ik graag voor anderen.  Mijn dagelijks leven speelt zich voornamelijk af in UZ Leuven. Gelukkig niet enkel als patiënt,  ik werk daar namelijk als vroedvrouw en clinical trial assistent. Voor wie niet weet wat die functie inhoudt, dat is iemand die wetenschappelijke studies coördineert. Momenteel hou ik me bezig met de studies van oncologische kankers.

Siegrid Van Linden SOS Colitis

Al van sinds ik in de lagere school zat had ik last van buikpijn. Bij het zoeken van een oorzaak hiervan ben ik bij velen medici gepasseerd. Zo volgde ik verschillende diëten en nam ik supplementen die me mogelijks verlichting konden geven. Soms hielp dit voor een tijd, maar keerden de klachten al snel weer terug.

In maart 2014 voelde ik me reeds enkele dagen niet goed, veel buikpijn en een zwak gevoel overheersten mijn leven. Ik ontdekte na een pijnlijk toiletbezoek dat er bloed bij mijn ontlasting zat. Ik voelde meteen dat het niet goed zat. De pijn werd erger waardoor ik mijn stage als vroedvrouw tijdelijk niet meer kon verder zetten. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en na jarenlange buikpijn heeft men toen eindelijk kunnen vaststellen dat ik colitis ulcerosa heb. Door mijn medische opleiding kende ik deze term maar ik had geen idee wat deze ziekte inhoudt. 

Na een periode van intense opstoten en verschillende ziekenhuisopnames werd ik eind 2015 erg ziek en moest mijn dikke darm volledig verwijderd worden. Ik kreeg een tijdelijk stoma en ging door een mentale en fysieke rollercoaster. In 2016 werd mijn stoma weggehaald en werd er een pouch aangelegd. Een pouch is een reservoir tussen de dunne darm en de anus. Dit reservoir is gemaakt van het laatste deel van de dunne darm.

Na het herstel van deze operatie bleef ik veel buikpijn ervaren. Na onderzoeken bleek dat ik opnieuw een darmontsteking had, dit keer in de pouch. De kans dat je als colitis ulcerosa patiënt pouchitis (= ontsteking in de pouch) krijgt is echter klein. Ik word nu behandeld met Entyvio, ook bekend als vedolizumab. Een infuus wat om de 4 weken wordt toegediend. Ik vind het jammer dat ik na de operaties nog steeds therapie nodig heb maar ik ben dankbaar dat ik me mede dankzij deze medicatie goed voel.

In deze blog wil ik jou vertellen over de ervaringen die ik heb omtrent het leven met colitis ulcerosa. Er is helaas heel weinig informatie te vinden rond ervaringen en daarom ben ik deze blog gestart. Om een netwerk te creëren tussen mensen met een (inflammatoire) darmaandoening en tips te geven om zo gezond mogelijk te leven met IBD, want het is mogelijk!

De blog 

In de periode van opstoten en operaties heb ik veel geschreven. Dit heeft me geholpen om alles te verwerken en te kunnen plaatsen. En nu, 1,5 jaar na mijn herstel, ben ik klaar om mijn ervaring met de buitenwereld te delen. Op mijn blog vind je ook heerlijke recepten die goed zijn voor de darmen en tips rond sporten. Want beweging is de beste genezing voor het lichaam!

SOS Colitis is niet alleen een blog maar ook een community 

SOS Colitis is ook een online community waarin ik niet alleen mijn ervaringen deel maar waar iedereen met colitis ulcerosa of Crohn met elkaar in contact kunnen komen en ervaringen en tips kunnen gedeeld worden. Zo kan je me vinden via Facebook en Instagram

Veel leesplezier!

Over

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x