Extra vierge olijfolie

Ons lichaam heeft goede vetten nodig, vooral omega-3-vetzuren. Die zijn niet alleen nodig voor onze lichaamscellen goed te laten functioneren maar ook onze hersenen, hormoonhuishouding en zenuwstelsel. Goede vetten hebben een invloed op hoe we ons voelen en ons gevoel van verzadiging. Om te koken gebruik je als basis daarom altijd extra vierge olie. Ik heb dit altijd in huis. 

Extra vierge olijfolie is de beste. Extra vierge betekent dat de olie op een natuurlijke wijze verkregen is en niet bewerkt is door middel van chemische middelen of verhitting. Op die manier behoudt de olie niet alleen haar pure smaak maar ook haar goede eigenschappen zoals krachtige antioxidanten en vitaminen (vooral vitamine E) en beschermt ze tegen veroudering.

Extra vierge olie vind ik echt een must in de keuken. Naast de bom aan vitaminen en antioxidanten werkt het ontstekingswerend, wat voor colitis ulcerosa en ziekte van Crohn patiënten welkom is aangezien het net de ontstekingen in de darm zijn die we willen afremmen. Doordat het de bloeddruk en de cholesterol verlaagd heeft het daardoor een beschermend effect op hart-en vaatziekten.

Gewone olie bezit weinig of geen voedingswaarde door het verwerkingsproces en draagt hierdoor niet bij aan het goede gezondheid. 

Belangrijk als je gaat koken met extra vierge olie is dat je de olie niet laat 'roken'?  De vetten zullen verbranden en er ontstaan dan schadelijke transvetzuren. Je kan best niet te lang wachten tot je het voedingsmiddel in de hele olie legt. Kook altijd op een matig vuur zodat je voedingsmiddelen niet aanbranden (verbrande voedingswaren zijn heel ongezond). Mocht je olie toch beginnen roken, giet dit dan weg en begin opnieuw op een lager vuur.

Voila, het basisingrediënt in je keuken waarover ik jullie graag wat meer info over wil geven. Je kan ook andere extra vierge olie gebruiken zoals extra vierge kokosolie of extra vierge palmpitolie. 

Bron: Mijn pure keuken 2, Pascale Naessens 


05 september 2019

Extra vierge olijfolie
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x