Flammkuchen of "brandende taart"

De oorsprong van Flammkuchen ligt in de Elzas, een streek die meerdere keren een deel van Duitsland is geweest en nu één van Frankrijks kleinste staten is. Daarom ook wel bekend als 'tarte flambée'.

Flammkuchen, brandende taart of tarte flambée. De namen alleen al zijn hilarisch vind ik!  Deze taart is ontstaan toen men met overgebleven deeg de temperatuur van de houtgestookte oven wilde testen. De bakker deed het proefdeeg in de oven om te testen of de oven de juiste temperatuur had om brood te bakken. Als de temperatuur goed was dan was het deeg binnen de 2 minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam, waardoor het dunne deeg Flammkuchen werd genoemd.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram hespenblokjes
  • 80 gram erwten
  • 150 gram mascarpone
  • 50 gram platte kaas
  • 3/4 courgette zonder schil
  • 2 eieren
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Rol het bladerdeeg uit tot je ongeveer een rechthoek hebt (haal het deeg 5' op voorhand uit de koelkast, dan is het beter hanteerbaar)
  3. Plooi het deeg in de vorm van een rechthoek, vouw de randjes dubbel zodat je een korst krijgt
  4. Meng de mascarpone en de platte kaas
  5. Besmeer het deeg met de mascarpone/platte kaas en kruid met peper en zout
  6. Snij de courgette in schijven (ikzelf kies voor courgette zonder schil omdat mijn darmen dit beter verdragen)
  7. Beleg het deeg met de courgette en de hespenblokjes
  8. Zet 15' in de oven
  9. Blancheer de erwten kort in kokend water
  10. Haal de Flammkuchen uit de oven en breek er de eitjes over
  11. Strooi de erwten over de taart , kruid met peper en zout
  12. Zet nog 7' in de oven.

Bereiding: 35 minuten

2 personen

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Libelle lekker.

25 juni 2019

Flammkuchen of
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x