19 juli 2018

Gezond amandeltaartje

Amandelmeel barst van de vitaminen en mineralen! Specifiek vitamine E! Vitamine E wordt niet door het lichaam aangemaakt waardoor we het zelf moeten innemen. Het zorgt voor een verhoogde weerstand, iets dat IBD-patiënten zeker kunnen gebruiken. Een ander groot pluspunt voor IBD-patiënten is dat amandelmeel glutenvrij en heel licht verteerbaar is, wat maakt dat het geen darmklachten kan veroorzaken. Ook is het vochtafdrijvend en beschermd het tegen hart-en vaatziekten.

Amandelmeel bevat onverzadigde en verzadigde vetten en vormen dus een goed evenwicht. Dat maakt ook dat het een gezond alternatief is voor bvb tarwemeel wat meer koolhydraten bevat. Een tussendoortje met amandelmeel zorgt voor een lang voldaan gevoel waardoor je niet snel gaat grijpen naar ongezonde tussendoortjes, wat dan weer je darmen ten goede komt. Dit komt omdat amandelmeel een hoge voedingswaarde heeft, hierdoor zal je minder snel last krijgen van een energiedip. Net zoals bij elk voedingsmiddel geldt ook hier; gebruik het met mate. 

Ik vind amandelmeel alvast een topper in de keuken. Je kan het zowel voor zoete als hartige bereidingen gebruiken doordat het een neutrale smaak heeft, het is een veelzijdig product. Het is echter niet zo goedkoop maar doordat je er niet veel van nodig hebt in een bereiding kan je er lang mee doen.

Ingrediënten:

Taart
  • 100 gr amandelmeel
  • 2 eetlepels lactosevrije yoghurt (of gewone yoghurt)
  • snuifje zout
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels kokosbloemsuiker
  • 2 taartvormen met een diameter van 10cm
Taartvulling

Appelmoes

  • 3 appelen
  • 100 ml water
  • 1 theelepel kaneel

Chocoladesaus

  • 20g zwarte chocolade (min. 74%)
  • scheutje melk

Bereiding: 

Taart
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng alle ingrediënten voor de taart samen in een deegkom.
  • Leg bakpapier in de 2 taartvormpjes.
  • Giet het beslag in beide taartvormpjes. Het deeg is nu redelijk vloeibaar, dit is normaal.
  • Zet het beslag 25 minuten in de oven. Op een raster (niet op een gesloten bakplaat), op die manier kan de taart langs onder en langs boven optimaal verwarmd worden.
Appelmoes
  • Snijd de appelen in stukken, voeg de kaneel toe en stoof ze aan in een kookpot.
  • Als de appelen malser worden voeg je het water toe.
  • Laat het geheel koken.
  • Mix alles tot je een gladde massa verkrijgt.
  • Laat de appelmoes afkoelen.
 Appel-amandeltaartje
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
  • Als de taart afgekoeld is, snijd je de taart horizontaal in de helft.
  • Breek de chocolade in kleine stukken en voeg een scheutje melk toe, zet 25 seconden in de microgolfoven.
  • Leg beide kanten open en smeer aan elke kant de chocoladesaus.
  • Smeer op de onderkant van het taartje de appelmoes, bovenop de chocoladelaag.
  • Zet de deksel van het taartje er bovenop.

Bereiding: 1 uur

2 personen


Gezond amandeltaartje

Heerlijke en gemakkelijke tonijnburgers die goed zijn voor iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Tonijn is een grote bron van eiwitten en gezonde vetzuren. Je kan eindeloos variëren in groenten en saus waardoor je met deze pita van speltmeel helemaal op maat van je darmen kan vullen! Ideaal dus voor iemand met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

16 april 2020

Lees meer

Spaghettipompoen, een topper die lief is voor de darmkes

Ontdek hoe goed spaghettipompoen is voor je darmen! Een groente die zacht is voor de darmen en zelfs geschikt is als onderdeel van ontstekingsremmende diëten! Perfect dus voor iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

5 december 2019

Lees meer

Luxe-croque met zalm en smeerkaas

Deze gepimpte croque kan je eten als lunch of als avondmaal. De smeerkaas smelt in je mond en samen met de zalm en ui is dit een echte smaakbom!

26 november 2019

Lees meer

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd is dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Een pasta die klaar is in een handomdraai met een zeer lekker en gezond sausje! Niet alleen voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn maar ook voor levensgenieters die houden van pure smaken!

31 juli 2019

Ontdek het heerlijke recept

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

9 mei 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Ik had nog nooit gehoord van snijbiet maar wat een ontdekking! Lees in dit recept de voordelen en ontdek meteen een topgerecht dat snel klaar is!

12 oktober 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ? Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade!

27 april 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x