Gezond amandeltaartje

Amandelmeel barst van de vitaminen en mineralen! Specifiek vitamine E! Vitamine E wordt niet door het lichaam aangemaakt waardoor we het zelf moeten innemen. Het zorgt voor een verhoogde weerstand, iets dat IBD-patiënten zeker kunnen gebruiken. Een ander groot pluspunt voor IBD-patiënten is dat amandelmeel glutenvrij en heel licht verteerbaar is, wat maakt dat het geen darmklachten kan veroorzaken. Ook is het vochtafdrijvend en beschermd het tegen hart-en vaatziekten.

Amandelmeel bevat onverzadigde en verzadigde vetten en vormen dus een goed evenwicht. Dat maakt ook dat het een gezond alternatief is voor bvb tarwemeel wat meer koolhydraten bevat. Een tussendoortje met amandelmeel zorgt voor een lang voldaan gevoel waardoor je niet snel gaat grijpen naar ongezonde tussendoortjes, wat dan weer je darmen ten goede komt. Dit komt omdat amandelmeel een hoge voedingswaarde heeft, hierdoor zal je minder snel last krijgen van een energiedip. Net zoals bij elk voedingsmiddel geldt ook hier; gebruik het met mate. 

Ik vind amandelmeel alvast een topper in de keuken. Je kan het zowel voor zoete als hartige bereidingen gebruiken doordat het een neutrale smaak heeft, het is een veelzijdig product. Het is echter niet zo goedkoop maar doordat je er niet veel van nodig hebt in een bereiding kan je er lang mee doen.

Ingrediënten:

Taart
  • 100 gr amandelmeel
  • 2 eetlepels lactosevrije yoghurt (of gewone yoghurt)
  • snuifje zout
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels kokosbloemsuiker
  • 2 taartvormen met een diameter van 10cm
Taartvulling

Appelmoes

  • 3 appelen
  • 100 ml water
  • 1 theelepel kaneel

Chocoladesaus

  • 20g zwarte chocolade (min. 74%)
  • scheutje melk

Bereiding: 

Taart
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng alle ingrediënten voor de taart samen in een deegkom.
  • Leg bakpapier in de 2 taartvormpjes.
  • Giet het beslag in beide taartvormpjes. Het deeg is nu redelijk vloeibaar, dit is normaal.
  • Zet het beslag 25 minuten in de oven. Op een raster (niet op een gesloten bakplaat), op die manier kan de taart langs onder en langs boven optimaal verwarmd worden.
Appelmoes
  • Snijd de appelen in stukken, voeg de kaneel toe en stoof ze aan in een kookpot.
  • Als de appelen malser worden voeg je het water toe.
  • Laat het geheel koken.
  • Mix alles tot je een gladde massa verkrijgt.
  • Laat de appelmoes afkoelen.
 Appel-amandeltaartje
  • Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
  • Als de taart afgekoeld is, snijd je de taart horizontaal in de helft.
  • Breek de chocolade in kleine stukken en voeg een scheutje melk toe, zet 25 seconden in de microgolfoven.
  • Leg beide kanten open en smeer aan elke kant de chocoladesaus.
  • Smeer op de onderkant van het taartje de appelmoes, bovenop de chocoladelaag.
  • Zet de deksel van het taartje er bovenop.

Bereiding: 1 uur

2 personen


19 juli 2018

Gezond amandeltaartje
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x