31 juli 2019

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Als je colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt bent, heb je een zwakker immuunsysteem. Kokosmelk geeft je die extra boost

Kokosmelk is gemaakt van geraspte kokosnoot en water en zit boordevol vitaminen zoals E, B en C. Door de aanwezige vitamine C , E én antioxidanten krijgt je immuunsysteem een boost!  Ook andere stoffen zoals ijzer, magnesium, fosfor en kalium hebben een positieve invloed op je lichaam en dragen bij aan een gezond darmstelsel. Ideaal voor iemand met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn.

Kokosmelk bevat verzadigde vetten (gezonde vetten) waardoor de spijsvertering vlotter zal verlopen en de vetverbranding zal verhogen. Specifiek laurinezuur in kokosmelk zorgt voor het afremmen van virussen en bacteriën en het afnemen van ontstekingen.

Interesse in andere recepten die het immuunsysteem boosten?

Scampi goed voor je beenderstelsel

Vitamine B12 helpt om nieuwe cellen aan te maken en zo de densiteit van het beenderstelsel te versterken. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine D, wat belangrijk is voor een sterk beenderstelsel.

Iemand met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft vaak een tekort aan vitamine B12. Wisten jullie dat scampi rijk zijn aan verschillende vitaminen zoals B12 en andere B-vitaminen? Maar ook aan mineralen zoals fosfor, jodium en seleen?

Ingrediënten

  • 15-tal scampi
  • 180 gram haverspaghetti
  • 1 ronde courgette
  • 1 gele courgette
  • 100 ml kokosmelk
  • 125 gram ricotta
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Gele/ groene courgette voor colitis ulcerosa en Crohn patiënten

Bereiding

  1. Kook de spaghetti gaar. Terwijl je wacht tot het water kookt een snelle toiletstop maken voor de Crohn en colitis ulcerosa patiënten onder ons  
  2. Schil en snijd daarna de courgettes in stukjes (je kan dit perfect eten met schil maar zonder schil is beter verteerbaar voor de darmen)
  3. Bak de courgetteblokjes in wat olijfolie en kruid met peper en zout
  4. Bak de scampi in olijfolie, 2 minuten aan elke kant
  5. Voeg de spaghetti, courgettes en scampi samen
  6. Voeg de ricotta en kokosmelk toe
  7. Meng het geheel en kruid verder af met peper en zout

Genieten maar! 

Bereiding: 25 minuten 

2 personen

Haverspaghetti met scampi  en courgette, kokosmelk en ricotta

Spaghettipompoen, een topper die lief is voor de darmkes

Ontdek hoe goed spaghettipompoen is voor je darmen! Een groente die zacht is voor de darmen en zelfs geschikt is als onderdeel van ontstekingsremmende diëten! Perfect dus voor iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

5 december 2019

Lees meer

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd ik dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

9 mei 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Ik had nog nooit gehoord van snijbiet maar wat een ontdekking! Lees in dit recept de voordelen en ontdek meteen een topgerecht dat snel klaar is!

12 oktober 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Gezond amandeltaartje

Dit recept heeft als hoofdbestanddeel amandelmeel. Nog nooit van amandelmeel gehoord? Lees in dit recept alle voordelen en hoe je het kan gebruiken in je keuken!

19 juli 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ? Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade!

27 april 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

Luxe-croque met zalm en smeerkaas

Deze gepimpte croque kan je eten als lunch of als avondmaal. De smeerkaas smelt in je mond en samen met de zalm en ui is dit een echte smaakbom!

26 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x