Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Vogelnestje met saus boordevol groenten = blije darmpkes voor iedereen met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn 

Dit recept bevat een sausje van groenten waar onze darmen blij van worden! Tomaat en courgette vormen de basis.

Colitis ulcera en ziekte van Crohn patiënten hebben vaak te kampen met vermoeidheid, slapeloosheid en spierpijn. Tomaten hebben hierop een positieve invloed. (Net zoals deze stretching die je kan vinden op het YouTube-kanaal van SOS Colitis :D). Tomaten versterken ook het immuunsysteem! Doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten zorgen ze voor een gezonde stoelgang en voorkomt het obstipatie. Daarnaast zijn tomaten calorie-arm, wat een voordelen! Meer weten hierover? Check dit lekkere recept van stokbrood met tomaat en spekjes SOS Colitis.

Een andere topper in deze saus is courgette. Courgette is een bom aan vitamines. Het bevat 28% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C! Ook bevat het enorm veel vitamine A, B2, B6, B11 en foliumzuur. Het is eveneens een groente die veel mineralen bevat zoals magnesium, fosfor en kalium.

Patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben dikwijls ook te kampen met oogproblemen en ook hiervoor is courgette ideaal! Het bevat namelijk fytonutriënten (namelijk luteïne en zeaxanthin) en deze voorkomen ouderdoms- cataract/ staar. Meer weten over de voordelen van courgette? Check dit recept van gevulde courgette met een Grieks kantje.

Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn zowel tomaat als courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!  Dit komt door de aanwezige anti-oxidanten vitamine A, C en fytonutriënten, maar ook door de hoge hoeveelheid aan omega-3.

Voor de afwerking van de vogelnestjes koos ik voor aardappelpurree maar je kan dit ook perfect serveren met rijst of aardappelen.

Ingrediënten

  • 1/2 gele courgette
  • 3 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode ajuin
  • 250 gr kalfs-varkensgehakt
  • 1 groentenbouillonblokje 
  • 2 eieren


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Kook de eieren minimum 10 min in kokend water (zodat ze zeker hard gekookt zijn)
  3. Laat de eieren schrikken onder koud water
  4. Snij de rode ajuin en knoflook in kleine stukken en bak ze aan in een stoofpot
  5. Snij de tomaat en courgette in stukken en voeg toe aan de ajuin en knoflook
  6. Voeg hieraan het bouillonblokje toe
  7. Laat goed sudderen
  8. Pel de eieren
  9. Verdeel het gehakt in 2 porties
  10. Maak 2 grote gehaktballen
  11. Maak een kuiltje en leg het gekookte ei hierin 
  12. Kneed het gehakt rond het ei en duw goed aan zodat je een egale boulet krijgt 
  13. Doe wat olijfolie in een ovenschotel en leg beide gehaktballen hierin
  14. Zet in de oven gedurende 25 minuten
  15. Maak terwijl je bijgerecht zoals aardappelpurree, rijst of aardappelen
  16. Haal de vogelnestjes uit de oven
  17. Bak de vogelnestje nog even aan in de pan (zonder olie) voor een bruin korstje
  18. Mix de saus
  19. Leg de vogelnestjes op een bord en snij open
  20. Serveer de saus hierover

Genieten maar!

Bereiding: 45 minuten

2 personen

19 september 2019

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x