Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ?  Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade! 

Met granola start je dag goed. Granola zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen. De basis van granola is havermout. Havermout bevat veel vezels wat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. De zaden en pitten in granola bevatten poly-onverzadigde vetzuren, met onder andere omega-3 vetzuren.

Mensen met IBD (Colitis ulcerosa- ziekte van Crohn) hebben veel last van bloederige stoelgang. Dit heeft dikwijls een ijzertekort als gevolg. Granola bevat enorm veel ijzer. Door de grote hoeveelheid ijzer kan zelfs bloedarmoede voorkomen worden.

Doordat IBD gepaard gaat met regelmatige toiletbezoeken (en bloedverlies) kan dit een laag energieniveau tot gevolg hebben. Ook hierop heeft granola een positief effect. De koolhydraten zorgen voor een beter energieniveau op korte termijn. Door het spoorelement mangaan, is er ook op lange termijn effect. Mangaan zorgt ervoor dat ons lichaam energie kan halen uit voeding.

Granola is ook een grote vitaminebron. Ze zorgen onder andere voor een goede hart-en bloedvatenwerking. Specifiek Vitamine E in granola heeft ook een gunstig effect op de haren, nagels en huid.

IBD-patiënten kampen dikwijls met problemen met de haren, nagels en huid.                             Vooral tijdens periodes van opstoten heb ik veel last van een droge huid en doffe haren. Granola vormt een goede bron van Vitamine E om dit te verbeteren.

De bereiding is gemakkelijk en snel! Je mengt alles, dan op de bakplaat strooien en bakken. Regelmatig roeren tot het krokant is en je kan gedurende enkele weken genieten.

In een afgesloten bokaal bewaar je granola ongeveer 3 weken.

Je kan deze granola dagelijks gebruiken voor je ontbijt of toevoegen aan desserts.        

Ingrediënten

  • 250 gr havermout
  • 200gr gemengde noten
  • 100 gr gedroogd fruit
  • 50 gr gierstvlokken
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 4 eetlepels kokosvet
  • 100 gr 70% chocolade

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Hak de noten in kleine stukken (dit is beter voor de vertering)
  3. Doe de havermout, de noten, de gierstvlokken, de pompoenpitten en het lijnzaad in een grote kom.
  4. Verwarm het kokosvet tot het vloeibaar is, 30 seconden in de microgolfoven
  5. Giet het vloeibare kokosvet over de droge ingrediënten in de kom
  6. Voeg de honing toe
  7. Meng alles
  8. Stort de massa uit op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Bak 20 minuten in de oven, roer regelmatig om
  10. Laat even afkoelen en voeg het gedroogd fruit toe
  11. Snij de chocolade in kleine stukken
  12. Pas als de granola koud is voeg je de chocoladesnippers toe
  13. Meng alles

Bereiding: 10 minuten (20 minuten in de oven)

Met deze bereiding vul je een grote weckbokaal van 1,8 liter. Elke ochtend een gegarandeerde energieboost! 


27 april 2018

Homemade granola met chocolade
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x