27 april 2018

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ?  Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade! 

Met granola start je dag goed. Granola zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen. De basis van granola is havermout. Havermout bevat veel vezels wat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. De zaden en pitten in granola bevatten poly-onverzadigde vetzuren, met onder andere omega-3 vetzuren.

Mensen met IBD (Colitis ulcerosa- ziekte van Crohn) hebben veel last van bloederige stoelgang. Dit heeft dikwijls een ijzertekort als gevolg. Granola bevat enorm veel ijzer. Door de grote hoeveelheid ijzer kan zelfs bloedarmoede voorkomen worden.

Doordat IBD gepaard gaat met regelmatige toiletbezoeken (en bloedverlies) kan dit een laag energieniveau tot gevolg hebben. Ook hierop heeft granola een positief effect. De koolhydraten zorgen voor een beter energieniveau op korte termijn. Door het spoorelement mangaan, is er ook op lange termijn effect. Mangaan zorgt ervoor dat ons lichaam energie kan halen uit voeding.

Granola is ook een grote vitaminebron. Ze zorgen onder andere voor een goede hart-en bloedvatenwerking. Specifiek Vitamine E in granola heeft ook een gunstig effect op de haren, nagels en huid.

IBD-patiënten kampen dikwijls met problemen met de haren, nagels en huid.                             Vooral tijdens periodes van opstoten heb ik veel last van een droge huid en doffe haren. Granola vormt een goede bron van Vitamine E om dit te verbeteren.

De bereiding is gemakkelijk en snel! Je mengt alles, dan op de bakplaat strooien en bakken. Regelmatig roeren tot het krokant is en je kan gedurende enkele weken genieten.

In een afgesloten bokaal bewaar je granola ongeveer 3 weken.

Je kan deze granola dagelijks gebruiken voor je ontbijt of toevoegen aan desserts.        

Ingrediënten

  • 250 gr havermout
  • 200gr gemengde noten
  • 100 gr gedroogd fruit
  • 50 gr gierstvlokken
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 4 eetlepels kokosvet
  • 100 gr 70% chocolade

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Hak de noten in kleine stukken (dit is beter voor de vertering)
  3. Doe de havermout, de noten, de gierstvlokken, de pompoenpitten en het lijnzaad in een grote kom.
  4. Verwarm het kokosvet tot het vloeibaar is, 30 seconden in de microgolfoven
  5. Giet het vloeibare kokosvet over de droge ingrediënten in de kom
  6. Voeg de honing toe
  7. Meng alles
  8. Stort de massa uit op een met bakpapier beklede bakplaat
  9. Bak 20 minuten in de oven, roer regelmatig om
  10. Laat even afkoelen en voeg het gedroogd fruit toe
  11. Snij de chocolade in kleine stukken
  12. Pas als de granola koud is voeg je de chocoladesnippers toe
  13. Meng alles

Bereiding: 10 minuten (20 minuten in de oven)

Met deze bereiding vul je een grote weckbokaal van 1,8 liter. Elke ochtend een gegarandeerde energieboost! 


Homemade granola met chocolade

Heerlijke en gemakkelijke tonijnburgers die goed zijn voor iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Tonijn is een grote bron van eiwitten en gezonde vetzuren. Je kan eindeloos variëren in groenten en saus waardoor je met deze pita van speltmeel helemaal op maat van je darmen kan vullen! Ideaal dus voor iemand met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

16 april 2020

Lees meer

Spaghettipompoen, een topper die lief is voor de darmkes

Ontdek hoe goed spaghettipompoen is voor je darmen! Een groente die zacht is voor de darmen en zelfs geschikt is als onderdeel van ontstekingsremmende diëten! Perfect dus voor iemand met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

5 december 2019

Lees meer

Luxe-croque met zalm en smeerkaas

Deze gepimpte croque kan je eten als lunch of als avondmaal. De smeerkaas smelt in je mond en samen met de zalm en ui is dit een echte smaakbom!

26 november 2019

Lees meer

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd is dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Een pasta die klaar is in een handomdraai met een zeer lekker en gezond sausje! Niet alleen voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn maar ook voor levensgenieters die houden van pure smaken!

31 juli 2019

Ontdek het heerlijke recept

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

9 mei 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Ik had nog nooit gehoord van snijbiet maar wat een ontdekking! Lees in dit recept de voordelen en ontdek meteen een topgerecht dat snel klaar is!

12 oktober 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Gezond amandeltaartje

Dit recept heeft als hoofdbestanddeel amandelmeel. Nog nooit van amandelmeel gehoord? Lees in dit recept alle voordelen en hoe je het kan gebruiken in je keuken!

19 juli 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x