9 mei 2019

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

De basis van deze spaghettisaus is pompoen. Pompoen is echt een topgroente waar ik graag mee werk. Door het hoge gehalte aan vitamine C en A zorgt pompoen voor een boost aan je immuunsysteem. Vitamine A is belangrijk om pathogenen uit het spijsverteringskanaal te houden.

Zowel iemand met als zonder IBD ervaart soms een gevoel van neerslachtigheid. Pompoen is ideaal om je humeur te verbeteren! Het bevat triptofaan. Dit een stof die helpt bij de aanmaak van serotinine. En die serotonine boost ons humeur.

Pompoen heeft niet enkel een positief effect op je ogen, huid en hart. Ook draagt het bij tot een vlotte recuperatie nadat je hebt gesport. Daar zorgt de stof pottasium voor. Pottassium brengt je elektrolyten terug in balans. Die zijn na een work-out uit evenwicht.

Pompoen bestaat voor 90% uit water, goed verteerbaar dus! 

Nog een extra pluspunt van pompoen: ze is van eigen bodem! Ze is beschikbaar van oktober tot december. Pompoen zorgt ervoor dat duurzaamheid en een goede gezondheid hand in hand gaan. Ik maak meestal gebruik van grote pompoenen die ik in kleine porties in de diepvries steek en vervolgens verwerk. Geen verse pompoen te beschikking? Het hele jaar door kan je in de winkel diepvriespompoen vinden! 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 600gr  pompoen
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 250 gr lamsgehakt
  • 250 gr haverspaghetti
  • Gemalen kaas

Bereiding

  1. Snijd de ajuin en de pompoen
  2. Pel de knoflook en pers deze
  3. Stoof de ajuin en knoflook aan in olijfolie
  4. Voeg de pompoen hieraan toe
  5. Vul de bodem van de kookpot met water
  6. Zet de deksel op de kookpot en laat 5 minuten sudderen
  7. Bak terwijl het gehakt in een pan
  8. Breng een pot met water aan de kook en kook de spaghetti
  9. De pompoen is nu ingekookt en een dikke massa geworden
  10. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pompoen
  11. Mix het geheel tot een half gladde massa
  12. Voeg het gebakken gehakt toe aan de saus
  13. Kruid af met Provençaalse kruiden en peper
  14. Doe de spaghetti in een diep bord en giet de saus hierover
  15. Werk af met gemalen kaas

Bereiding: 30 minuten

2 personen

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd ik dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Een pasta die klaar is in een handomdraai met een zeer lekker en gezond sausje! Niet alleen voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn maar ook voor levensgenieters die houden van pure smaken!

31 juli 2019

Ontdek het heerlijke recept

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Ik had nog nooit gehoord van snijbiet maar wat een ontdekking! Lees in dit recept de voordelen en ontdek meteen een topgerecht dat snel klaar is!

12 oktober 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Gezond amandeltaartje

Dit recept heeft als hoofdbestanddeel amandelmeel. Nog nooit van amandelmeel gehoord? Lees in dit recept alle voordelen en hoe je het kan gebruiken in je keuken!

19 juli 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ? Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade!

27 april 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x