Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

De basis van deze spaghettisaus is pompoen. Pompoen is echt een topgroente waar ik graag mee werk. Door het hoge gehalte aan vitamine C en A zorgt pompoen voor een boost aan je immuunsysteem. Vitamine A is belangrijk om pathogenen uit het spijsverteringskanaal te houden.

Zowel iemand met als zonder IBD ervaart soms een gevoel van neerslachtigheid. Pompoen is ideaal om je humeur te verbeteren! Het bevat triptofaan. Dit een stof die helpt bij de aanmaak van serotinine. En die serotonine boost ons humeur.

Pompoen heeft niet enkel een positief effect op je ogen, huid en hart. Ook draagt het bij tot een vlotte recuperatie nadat je hebt gesport. Daar zorgt de stof pottasium voor. Pottassium brengt je elektrolyten terug in balans. Die zijn na een work-out uit evenwicht.

Pompoen bestaat voor 90% uit water, goed verteerbaar dus! 

Nog een extra pluspunt van pompoen: ze is van eigen bodem! Ze is beschikbaar van oktober tot december. Pompoen zorgt ervoor dat duurzaamheid en een goede gezondheid hand in hand gaan. Ik maak meestal gebruik van grote pompoenen die ik in kleine porties in de diepvries steek en vervolgens verwerk. Geen verse pompoen te beschikking? Het hele jaar door kan je in de winkel diepvriespompoen vinden! 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 600gr  pompoen
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 250 gr lamsgehakt
  • 250 gr haverspaghetti
  • Gemalen kaas

Bereiding

  1. Snijd de ajuin en de pompoen
  2. Pel de knoflook en pers deze
  3. Stoof de ajuin en knoflook aan in olijfolie
  4. Voeg de pompoen hieraan toe
  5. Vul de bodem van de kookpot met water
  6. Zet de deksel op de kookpot en laat 5 minuten sudderen
  7. Bak terwijl het gehakt in een pan
  8. Breng een pot met water aan de kook en kook de spaghetti
  9. De pompoen is nu ingekookt en een dikke massa geworden
  10. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pompoen
  11. Mix het geheel tot een half gladde massa
  12. Voeg het gebakken gehakt toe aan de saus
  13. Kruid af met Provençaalse kruiden en peper
  14. Doe de spaghetti in een diep bord en giet de saus hierover
  15. Werk af met gemalen kaas

Bereiding: 30 minuten

2 personen

09 mei 2019

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x