5 december 2019

Spaghettipompoen, een topper die lief is voor de darmkes

Spaghettipompoen, wat een verrassing!

In dit artikel leer je je nieuwe favoriete wintergroente kennen!Deze groente is verkrijgbaar in oktober, november, december en januari. Extra leuk weetje: het is een groente die in België gekweekt wordt.

Van waar de naam? Als je deze pompoen open snijdt zie je het meteen, het vruchtvlees lijkt op spaghettisliertjes. Ken jij spaghettipompoen? De groente was voor mij onbekend maar ik was getriggerd om het uit te testen en er meteen een topreceptje mee te maken!

Spaghettipompoen biedt tal van voordelen voor iemand met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn. Zo is het caloriearm en vol van antioxidanten en vitaminen, mineralen en vezels. Het is zelfs geschikt als onderdeel van ontstekingsremmende diëten omdat het de symptomen van inflammatoire darmaandoeningen en het prikkelbare darm syndroom kan helpen verminderen. 

Zo is de spaghettipompoen rijk aan vitamine C en B5 die een belangrijke basis vormen in je immuunsysteem. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en verminderen de kans op darmpoliepen. 

De kleuren van de schil variëren van gebroken wit tot diep oranje. Als je dit klaar maakt snijdt je eerst de pompoen doormidden en verwijder je de draden en pitten. Let op, de schil is stug dus wees voorzichtig. Bekijk dit handige instructiefilmpje van 'Lekker van bij ons'.

De pitten kan je nadien gebruiken om te roosteren: 

  • Spoel de pompoenpitten (verwijder de draden en losse velletjes)
  • Kook ze 20 minuten in water met zout
  • Laat ze nadien uitlekken en meng ze met olijfolie en kruiden naar smaak (afhankelijk van wat je darmkes verdragen) 
  • Verdeel de pitten over de bakplaat en bak ze 25 minuten in de oven op 200°C
  • Keer regelmatig om en hou goed in de gaten zodat ze niet verbranden.

De pompoenpitten kan je nadien gebruiken om o.a. mijn heerlijke granola te maken!

Ingrediënten

  • 1 spaghettipompoen
  • 125 gram spekreepjes natuur
  • 40 gram gemalen kaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°C
  2. Snijd de spaghettipompoen doormidden en verwijder de draden en pitten
  3. Wrijf het vruchtvlees in met olijfolie en kruid met peper er zout
  4. Plaats deze gedurende 45 min in de oven met het vruchtvlees naar boven gericht
  5. Bak intussen de spekreepjes
  6. Als de spaghettipompoen uit de oven komt maak je met een vork het vruchtvlees los, er zullen zich spaghettisliertjes vormen (Let op! Dit is warm, draag ovenhandschoenen)
  7. De helft van het vruchtvlees kan je houden voor onder andere soep of puree of je kan het zo eten. De andere helft verdeel je over de 2 uitgeholde pompoenen
  8. Kruid de spaghettisliertjes af met peper en zout
  9. Voeg de spekreepjes toe 
  10. Werk af met de gemalen kaas
  11. Gratineer nog kort in de oven

Genieten maar!

Bereiding: 50 minuten 

2 personen

Spaghettipompoen, een topper die lief is voor de darmkes

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd ik dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Een pasta die klaar is in een handomdraai met een zeer lekker en gezond sausje! Niet alleen voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn maar ook voor levensgenieters die houden van pure smaken!

31 juli 2019

Ontdek het heerlijke recept

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

9 mei 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Ik had nog nooit gehoord van snijbiet maar wat een ontdekking! Lees in dit recept de voordelen en ontdek meteen een topgerecht dat snel klaar is!

12 oktober 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Gezond amandeltaartje

Dit recept heeft als hoofdbestanddeel amandelmeel. Nog nooit van amandelmeel gehoord? Lees in dit recept alle voordelen en hoe je het kan gebruiken in je keuken!

19 juli 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ? Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade!

27 april 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

Luxe-croque met zalm en smeerkaas

Deze gepimpte croque kan je eten als lunch of als avondmaal. De smeerkaas smelt in je mond en samen met de zalm en ui is dit een echte smaakbom!

26 november 2019

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x