Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat: een veelzijdige groente

Vermoeidheid, slapeloosheid en spierpijn, klachten die elke IBD patiënt kent. Dit kan veroorzaakt worden door een verzuring van het lichaam. Tomaten hebben een ontzurende werking. Dat betekent dat tomaten een positief effect hebben op bovenstaande klachten.

Gezien de lage immuniteit waar IBD-patiënten mee te kampen hebben vormen tomaten een goede vitaminebron om het immuunsysteem te versterken. Tomaten vormen een gigantische bron van vitaminen.  Ik som kort het lijstje voor jullie op:

  • Vitamine C: goed functioneren van het immuunsysteem. Ook draagt het bij tot een gezonde huid.
  • Vitamine A: ondersteuning van de lichaamscellen
  • Vitamine B: B1, B2, B6 voor een goede celstofwisseling

Doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten zorgen ze voor een gezonde stoelgang. Het voorkomt ook obstipatie. Meestal hebben IBD-patiënten te maken met veelvoudige wc-bezoeken, al kan obstipatie ook een bron van wc-frustraties vormen. 

De grote hoeveelheid vocht in tomaten maakt dat tomaten calorie-arm zijn. Een goede afvoer van afvalstoffen van het lichaam is op die manier verzekerd.

Of tomaten goed zijn voor je lichaam moet je zelf wat aanvoelen. Ikzelf heb ondervonden dat ik het af en toe kan eten, in kleine mate. Onder de vorm van tomatenpassata (= gezeefde tomaten), tomatenpurree en tomatenblokjes (zonder pitjes). Vooral de Elvea producten vind ik top.

Rode biet = anti-ontstekingsbommetje

Doordat rode biet zorgt voor een betere darmfunctie zal de opname van voedingsbestanddelen verbeteren. Bij mensen waarbij een gedeelte van de darm is weggenomen verloopt de opname van voedselbestanddelen moeizamer. Vooral bij de dikke darm is dit het geval aangezien specifiek hier de opname gebeurt.

In rode biet zit ook beta-alanine. Uit onderzoek is gebleken dat de enzymen die de ontsteking in de darm activeren, geïnactiveerd wordt door beta-alanine.

En het lijstje stopt niet! Onze sportprestaties zullen ook verbeteren dankzij de aanwezigheid van nitraat in rode biet. Dat komt doordat nitraat ervoor zorgt dat de bloedvaten wijder worden. Dit zorgt voor extra zuurstof in de spieren. Op die manier wordt onze vetverbranding gestimuleerd. Met als gevolg: vlotter gewichtsverlies.

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 200gr spekblokjes natuur
  • 400gr tomatenblokjes
  • 300 gr rode biet
  • 1ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200gr mozarella
  • Peper en zout


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de ajuin en de look in kleine stukje en stoof deze aan in een kookpot
  3. Voeg de spekblokjes hieraan toe en laat even aanbakken
  4. Voeg de tomatenblokjes toe en laat even sudderen
  5. Verdeel het stokbrood in de helft. Snijd de 2 stukken open. Nu heb je 4 halve stukken stokbrood.
  6. Hol de stokbroden uit.
  7. Smeer de stokbroden in met olijfolie en zet 2 minuten in de oven
  8. Als laatste voeg je de rode biet toe
  9. Kruid af met peper en zout
  10. Laat dit geheel een 7-tal minuten sudderen
  11. Verdeel de saus over de 4 halve stokbroden. Deze zijn licht krokant doordat ze reeds kort in de oven hebben gestaan
  12. Snijd de mozarella in stukken en verdeel over de stokbroden
  13. Zet 10 minuten in de oven.


Bereiding: 40 minuten

4 personen

12 mei 2018

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x