12 oktober 2018

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Snijbijt = warmoes, snijmoes of bladmoes

Misschien ken je snijbiet zonder het te weten!  Andere namen voor snijbiet zijn warmoes, bladmoes of snijmoes. Het behoort tot de familie van de bieten.

Snijbiet bevat fytonutriënten, een moeilijk woord voor bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten. IBD-patiënten met Crohn en colitis ulcerosa hebben een ontstekingsziekte  en daarvoor is snijbiet ideaal, het is namelijk een antioxidant en dus ontstekingsremmend.

Snijbiet bevat 3 maal de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K en de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A! Ook vitamine E en C zijn volop aanwezig, daarnaast zijn ook vitamine B en foliumzuur vertegenwoordigt. Doordat er een redelijke aanwezigheid is van natrium moet je geen extra zout toevoegen als je snijbiet bereidt. 

Kamp je met ijzertekort,  dan is snijbiet daar een goede aanvulling voor. Eveneens is het ook een grote bron van magnesium. Magnesium zorgt voor de ontspanning en aanspanning van de spieren en werkt ontstekingsremmend.

Snijbiet verlaagt de bloeddruk en bevordert sportprestaties. Vooral dat laatste vind ik extra boeiend! :) Dat komt omdat snijbiet zorgt voor een beter transport van zuurstof in het lichaam. 


Ingrediënten:

  • 15-tal snijbiet bladeren
  • 1 ajuin
  • 2 kippenworsten
  • 10 pommes duchesse
  • Peper

Bereiding: 

  1. Zet de oven op 200°C.
  2. Maak de ajuin proper en snijd in stukken.
  3. Maak de snijbiet proper. Spoel de bladeren proper en snijd de roze harde nerven eruit. Rol het blad op en snij verticaal in stukjes, op die manier krijg je sliertjes van snijbiet (ook chiffonade genoemd)
  4. Stoof de ajuin aan in een kookpot.
  5. Zet de pommes duchesse in de oven op de bakplaat met bakpapier.
  6. Voeg de snijbiet toe en roer regelmatig om.  De snijbiet zal snel in volume afnemen.
  7. Kruid af met peper.
  8. Mix de ajuin met de snijbiet tot een gladde massa.
  9. Bak de kippenworsten.
  10. Serveer alles op een bord.

Ik at mijn maaltijd zonder de pommes duchesse om het lichter te maken. Een andere mogelijkheid is ook snijbiet met aardappelpurree, ook een zeer geslaagde combinatie! :)

Bereiding: 30 min

2 personen 

Vitaminebommetje met snijbiet, kippenworst en pommes duchesse

Heerlijk licht verteerbaar vogelnestje

Een vogelnestje, wie is er niet zot van? De saus die bij een vogelnestje wordt geserveerd ik dikwijls zwaar voor de darmen. Speciaal voor jullie bedacht ik een lichte en gezonde versie die bovendien superlekker is! Perfect voor elke patiënt met colitis ulcersosa of ziekte van Crohn die zonder zorgen willen genieten van een heerlijk vogelnestje.

19 september 2019

Lees meer

Extra vierge olijfolie

Wat je moet weten over olijfolie, of beter: extra vierge olijfolie. Een topper in de keuken van elke colitis ulcerosa of ziekte van Crohn patiënt.

5 september 2019

Lees meer

Haverspaghetti met scampi en courgette, kokosmelk en ricotta

Een pasta die klaar is in een handomdraai met een zeer lekker en gezond sausje! Niet alleen voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn maar ook voor levensgenieters die houden van pure smaken!

31 juli 2019

Ontdek het heerlijke recept

Start je ochtend met powerboostpannekoeken

Als IBD-patiënt is voeding heel belangrijk. Een gezond ontbijt vormt de basis voor een dag vol energie! Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Check dan snel dit recept van pannenkoeken die niet alleen je darmen maar je hele lichaam een powerboost geven!

6 juli 2019

Bekijk het recept

Flammkuchen of "brandende taart"

Flammkuchen, betekent letterlijk “brandende taart”, is een traditioneel en authentiek Duits gerecht. Het is een zalig gerecht waar je eindeloos mee kan variëren wat ideaal is als patiënt met Crohn of colitis. Je garneert zelf met de voeding die jij verdraagt.

25 juni 2019

Lees meer

Spaghetti met een zachte maar krachtige pompoensaus

Spaghettisaus heeft als hoofdbestanddeel tomaat. Ondanks dat tomaat een topgroente is, is het dikwijls moeilijk te verdragen door IBD-patiënten. Daarom heb ik een versie gemaakt met pompoen als basis.

9 mei 2019

Lees meer

Gevulde courgette met een Grieks kantje

Gevulde courgette met een Grieks kantje! Voor patiënten met colitis ulcerosa of ziekte van Crohn zijn courgettes de perfecte ontstekingsbommetjes!

27 maart 2019

Lees meer

Gezonde tiramisu voor jouw valentijntje ❤️

Van deze gezonde tiramisu kan je zonder schuldgevoel genieten, met mate natuurlijk :D

14 februari 2019

Lees meer

Extra energie met dit Popeye- schoteltje

Deze gepimpte croque monsieur geeft je niet alleen een lang voldaan gevoel, het is ook simpel en snel klaar!

28 november 2018

Lees meer

Overnight oats met blauwe bessen

Overnight oats, de naam zegt het zelf, ze moeten een nachtje weken. Dit ontbijt maak je s'avonds klaar en kan je s'morgens eten. Dit onbijt kan ook perfect dienen als take-away.

20 september 2018

Lees meer

Aloë Vera Juice met geneeskundige krachten

Een sapje met aloë vera?! Ja het kan! Aloë vera heeft heel wat gezonde eigenschappen. Het wordt ook wel de geneesplant genoemd.

21 augustus 2018

Lees meer

Gezond amandeltaartje

Dit recept heeft als hoofdbestanddeel amandelmeel. Nog nooit van amandelmeel gehoord? Lees in dit recept alle voordelen en hoe je het kan gebruiken in je keuken!

19 juli 2018

Lees meer

Ovenschotel met wortel, kippengehakt en mozarella

Een gezonde ovenschotel met wortelen, kippengehakt en mozarella. Ideaal voor een gezonde darmwerking.

26 juni 2018

Lees meer

Krachtig take-away ontbijt: Ontbijtsmoothie met rode vruchten, banaan en havermout

Boost je ochtend met deze smoothie. Dit kan je ook meenemen als take-away. Geen uitvluchten meer!

5 juni 2018

Lees meer

Stokbrood met rode biet, tomaat en spekjes

Tomaat is een groente die prikkelend kan werken op mijn darmen. Toch verwerk ik het af en toe in mijn gerechten omdat tomaat enorm veel voordelen biedt, ook voor de darmen. Ik heb ondervonden dat ik verse tomaat moeilijk kan verteren omwille van de pitjes en het vel. Maar tomatenpurree, tomatenblokjes of tomatenpassata van het merk Elvea verdraag ik wel. Deze zijn gezeefd en dus (bijna) vrij van pitjes en vel. Op deze manier kan ik toch genieten van de voordelen van tomaten. Als IBD-patiënt moet je zelf ondervinden of tomaten iets te verdragen zijn voor je darmen, zoja in welke vorm wel of niet.

12 mei 2018

Lees meer

Homemade granola met chocolade

Sta je wel eens op met het idee ‘uit deze dag wil ik alles halen! Ik wil gaan sporten, familie bezoeken en zoveel meer’ ? Wel, dan heb ik het ideale recept voor jou! Granola met pure chocolade!

27 april 2018

Lees meer

Anti-ontstekingsbommetje met rode biet en zalm

Rode biet zorgt voor een betere opname van voedingsbestanddelen. Het bevat beta-alanine dat de ontsteking in de darm inactiveerd en onze sportprestaties zullen verbeteren! Ook zalm werkt dankzij de aanwezigheid van Omega-3 ontstekingswerend. Door de eiwitten in zalm blijven de spieren gezond.

5 april 2018

Lees meer

Gerookte heilbot met aardappelen en knolselder-appelslaatje

Dit recept bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten. Het werkt ook cholesterolverlagend. Extraatje voor de gerookte heilbot: hij bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

22 maart 2018

Lees meer

Vitamine C boost: Rode vruchten met mascarpone

Een gemakkelijk en luchtig dessert. Een vitamine C boost voor je darmen!

23 februari 2018

Lees meer

Pastinaak- en zoete aardappelfrietjes met kip en een yoghurtsaus

Pastinaak heeft anti-inflammatoire eigenschappen en zoete aardappel versterkt een verlaagde weerstand. Dit gerecht houdt ontstekingsziekten op afstand!

22 februari 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x